Dodana: 26 lipiec 2016 15:28

Zmodyfikowana: 27 lipiec 2016 09:03

Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski w Drohiczynie

Spotkanie prasowe poświęcone, podlaskiej edycji prezentacji kuchni regionalnej trzech województw: podlaskiego, lubelskiego i podkarpackiego „Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski” odbyło się dziś, 26 lipca w Drohiczynie. Podlaskie reprezentował Członek Zarządu Województwa Podlaskiego Stefan Krajewski.

Ilustracja do artykułu IMG_0492.jpg

- Cieszę się, że ta kulinarna inicjatywa trzech województw jest realizowana, że mogę gościć was wszystkich w województwie podlaskim. Pierwsze spotkanie odbyło się w dniach 30-31 maja w województwie  lubelskim w Bychawie, kolejne odbędzie się w dniach 30- 31 lipca w Drohiczynie, a jeszcze kolejne w Baszni Dolnej na Podkarpaciu. Podczas Dni Drohiczyna zaprezentowane zostanie dziedzictwo kulinarne Polski Wschodniej, tak bogate, tak różnorodne, że naprawdę warto je pokazywać, warto promować. Zachęcam, by tu przyjechać, zobaczyć i skosztować. Ale też zachęcam do odwiedzenia Drohiczyna nad Bugiem, urokliwego miasteczka na styku kultur. – powiedział rozpoczynając spotkanie marszałek Stefan Krajewski.

- Cieszę się, że spotykamy się na Bugu, na promie, na granicy dwóch województw podlaskiego i mazowieckiego. Cieszę się, że ta szacowna inicjatywa doszła do skutku – powitał na swojej ziemi burmistrz Drohiczyna Wojciech Borzym – po co jechać do ciepłych krajów, zachęcamy do odwiedzenia naszych stron, też mamy 30 stopni ciepła i wiele atrakcji, a dodatkowo nie przeszkadza nam bariera językowa.

Na Dni Drohiczyna odbędzie się spływ kajakowy po Bugu organizatorzy liczą na 500 kajaków na 500-lecie województwa podlaskiego.

Na konferencję przybyli również przedstawiciele województw lubelskiego i podkarpackiego: Łukasz Gołąb, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego oraz Zofia Kochan Dyrektor Departamentu Rolnictwa Geodezji i Gospodarki Mieniem Urzędu Marszałkowskiego Województwa  Podkarpackiego i Jan Gancarz z Ośrodka Kultury w Lubaczowie.

- To spotkanie pokazuje dobrą współpracę między naszymi województwami, a że pomysł kulinarnego szlaku już się przyjął było widać w Bychawie w maju – dodał Łukasz Gołąb z UM Województwa Lubelskiego.

Zofia Kochan i Jan Gancerz  zachęcali do odwiedzenia w sierpniu Podkarpackiego i przybycia na Festiwal Kulturowy Kresowego Jadła, który rozpocznie się od pokazania zrekonstruowanego życia starego Lwowa i magicznego świata Kresów.

 

Wschodnia część Polski to bogactwo tradycji kulinarnych, stąd pomysł na połączenie sił urzędów marszałkowskich województw podlaskiego, lubelskiego i podkarpackiego, aby wspólnie promować potrawy regionalne. Dzieje się to za sprawą otwartych dla wszystkich spotkań, które odbywają w każdym z trzech województw. Jako pierwsze  wystartowało Województwo Lubelskie, gdzie w dniach 30-31 maja podczas XVII Ogólnopolskiego Festiwalu „W krainie pierogów” odbyła się prezentacja kuchni trzech województw. Kolejne spotkania to :

- 30-31 lipca w Parku Miejskim w Drohiczynie w Podlaskiem,

- 7 sierpnia w miejscowości Basznia Dolna na Podkarpaciu.        

Spotkanie w Drohiczynie jest częścią Dni Drohiczyna. Prezentacja potraw regionalnych trzech województw skupionych na „Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski” będzie miała miejsce w Parku Miejskim w specjalnym miasteczku produktów tradycyjnych i regionalnych Wschodniej Polski. Dodatkowo przewidziane są pokazy kulinarne, stoiska informacyjno - promocyjne trzech województw: podkarpackiego, podlaskiego oraz lubelskiego. Wystawcy z trzech województw będą mieli szansę na wygraną w konkursach na najatrakcyjniejsze stoisko oraz najsmaczniejszy produkt. 

Ponadto Dni Drohiczyna – Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski uatrakcyjnią wydarzenia towarzyszące, takie jak: wystawa koni, spływ kajakowy rzeką Bug oraz zawody spławikowe. W Drohiczynie tez wystąpią zespoły BOKORYNA, NARVA, ENJOY, WALDWICK, FOCUS i PATRYCJA MARKOWSKA.

 

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook