Konkurs GOTUJ Z KLASĄ. W łomżyńskiej Wecie wyłoniono finalistów
16 stycznia 2018 r. odbył się po raz pierwszy etap szkolny Podlaskiego Konkursu Gastronomicznego „Gotuj z klasą” w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży. Tylko dwanaście szkół ponadgimnazjalnych zakwalifikowało się do tego konkursu. W tym łomżyńska „Weta”. Organizatorem konkursu jest Marszałek Województwa Podlaskiego, zaś koordynatorem Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego.
W jury zasiedli: Iwona Krzyżanowska – zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego, Stefan Krajewski – Członek Zarządu Województwa Podlaskiego, Anna Rogińska – menager Restauracji Retro, Marek Gruszfeld – przedstawiciel Bistro oraz szef kuchni, a także dyrektor ZSW i O Nr 7 Bogumiła Olbryś. Uczestników konkursu przywitał Stefan Krajewski – Członek Zarządu Województwa Podlaskiego. Życzył uczestnikom powodzenia w konkursie oraz zdrowej rywalizacji. Przyglądając się zaś ich pracy, pochwalił współpracę wszystkich zespołów i grę fair play na gruncie sztuki kulinarnej.
W konkursie wzięło udział sześć dwuosobowych zespołów z klas kształcących się na profilu gastronomicznym. Menu konkursowe składało się z 3 dań: zupy lub przystawki, dania głównego, deseru z wykorzystaniem zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności.
Miejsce I i udział w etapie wojewódzkim konkursu przypadło uczniom klasy II c – Emilowi Deptule i Kacprowi Lemańskiemu pod kierunkiem pani Katarzyny Chojnowskiej. Na II miejscu stanęli Weronika Pogroszewska i Jakub Roszkowski z II d – opiekun pani Marta Jackowska, zaś na III Jakub Kozikowski i Krzysztof Baczewski z III c – opieka merytoryczna pani Jolanta Bożena Przybyłowska.
Na zakończenie etapu szkolnego konkursu wiele cennych rad coachingowych wygłosiła pani I. Krzyżanowska – zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich. Pochwaliła wszystkich uczestników za zaangażowanie, znajomość i wykorzystanie produktów regionalnych w czasie przygotowywania dań. Zachęcała młodzież do czerpania wiedzy od nauczycieli i zgłębiania tajników sztuki kulinarnej, by stać się jak najlepszym i godnie reprezentować szkołę. Podziękowała pani dyrektor Bogumile Olbryś za ciepłe przyjęcie, zaś pani Marcie Jankowskiej – organizatorce szkolnego etapu – za świetne przygotowanie, przebieg konkursu oraz wsparcie młodzieży.
Zwycięzcy Emil i Kacper, którzy nie kryją zaskoczenia, ale i radości, zakwalifikowali się do następnego etapu w Podlaskiej Akademii Kulinarnej. Już w marcu uczniowie z „Wety” zaprezentują dania, które przygotowywali podczas etapu szkolnego. Na razie receptura potraw konkursowych objęta jest szczególną tajemnicą.
Magdalena Budziszewska, WETA Łomża