Kindziuk, twarożek kozi, keks dojrzewający i miód pitny to podlaskie Kulinarne Perły nagrodzone w Poznaniu
W czasie targów „Smaki Regionów” w Poznaniu (w niedziele, 30 września) zostały wręczone Kulinarne Perły oraz Klucze do Polskiej Spiżarni, czyli nagrody XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” Poznań 2018. Najlepsze tradycyjne, regionalne i lokalne produkty otrzymały statuetkę „Perła ”.
![Ilustracja do artykułu DSC_0342.jpg](/resource/image/2/300/145014/1316508/828x0.jpg)
W tegorocznej edycji Perły zostały przyznane zwycięzcom, wyłonionym spośród grona ponad 70 nominowanych produktów i potraw nagradzanych na szczeblach regionalnych.
Z województwa podlaskiego nagrodzone zostały produkty:
Kindziuk – Masarnia Tadeusz Protasiewicz
Twarożek kozi – Augustowskie Smaki Natury Irena Och
Keks dojrzewający – Restauracja „Syta Panna” Beata i Tomasz Siergiejewiczowie
Miód pitny Podlaski – MIODOSYTNIA PODLASKA Dawid Olesiuk,
Wszyscy laureaci otrzymali „Perłę” oraz gratulacje od:
Michała Rzytkiego - Dyrektora Departamentu Promocji i Jakości Żywności w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi,
Andrzeja Pleszuka - Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego
Elżbiety Roeske - Wiceprezesa zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich
Bogdana Ciepielewskiego Dyrektora Biura Związku Województw Rzeczpospolitej Polskiej
Ideą konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja, istotne jest także przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym.
Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.
Ponadto na Wielkim Finale wręczonych zostało 5 Kluczy do Polskiej Spiżarni. Nagroda ta jest przyznawana osobom lub organizacjom, które mają wyjątkowe zasługi w promowaniu i wspieraniu działań związanych z produktami tradycyjnymi, regionalnymi i lokalnymi.
Od początku trwania konkursu województwo podlaskie zdobyło 42 "Perły" oraz 4 "Klucze do Polskiej Spiżarni".
Przedsięwzięcie jest koordynowane przez Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego.
(Dep. Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP)