Wędzone ryby słodkowodne na Liście Produktów Tradycyjnych
Ryby słodkowodne wędzone w Suwałkach według starych receptur znalazły się na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych.
![](/resource/image/2/300/1020/81339/828x0.jpg)
Gospodarstwo Rybackie Polskiego Związku Wędkarskiego, które starało się o ten wpis, przygotowuje ryby tak, jak to robili mieszkańcy regionu kilka stuleci wstecz. Wędzarnie opalane są drewnem olchowym i leszczynowym. Do przyprawiania ryb używana jest tylko sól - mówi dyrektor zakładu PZW w Suwałkach Waldemar Bujkowski. I co bardzo ważne - dodaje - wędzi się ryby świeże, prosto z jeziora czy stawu, po uprzednim przetrzymaniu ich w solance.
Tak przygotowywane ryby to głównie sielawa i węgorz, a z ryb hodowlanych - pstrąg tęczowy. Konsumenci zaczęli też doceniać jesiotra, który w smaku przypomina węgorza. Na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajdują się 52 produkty z województwa podlaskiego. W całym kraju ponad 1 300.
Za: Radio Białystok http://www.radio.bialystok.pl/wiadomosci/index/id/121007