Dodana: 4 listopad 2014 13:49

Zmodyfikowana: 4 listopad 2014 13:49

Sukces Stowarzyszenia „Macierzanka” z Wiżajn

Ser podpuszczkowy Stowarzyszenia „Macierzanka” z Wiżajn (pow. suwalski) został wyróżniony przez ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Patronem honorowym programu promującego polską żywność najwyższej jakości jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Decyzja o przyznaniu prestiżowego certyfikatu zapadła podczas XIV audytu artykułów spożywczych, który odbył się 22 października w Krakowie.

Eksperci po raz drugi nagrodzili ser z Wiżajn

Stowarzyszenie „Macierzanka” to jeden z laureatów październikowego audytu żywności zorganizowanego w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Certyfikatem programu, potwierdzającym wysoką jakość artykułów spożywczych, wyróżniono  Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny tej organizacji. Wyrób uzyskał także tytuł TOP PRODUKT przyznawany wyrobom spożywczym najwyższej jakości, którym eksperci przyznali maksymalne noty.

Ser z Wiżajn zdobył uznanie Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” już drugi raz. Pierwszy raz wyrób został nagrodzony niemal dwa lata temu, podczas VII certyfikacji. Godło programu jest nadawane na dwa lata, a po upływie tego okresu producent, który nadal chce korzystać z godła promocyjnego, jest zobowiązany dostarczyć żywność do powtórnej oceny. Pozwala to sprawdzić, czy firma (pomimo upływu czasu) zachowuje jakość godną wyróżnienia. Jak pokazują wyniki październikowego audytu, Stowarzyszenie „Macierzanka” niezmiennie utrzymuje wysoką jakość swoich wyrobów.


Stowarzyszenie skupia aktualnie 17 producentów lokalnych z gmin Wiżajny i Rutka Tartak.
Ser Wiżajny od 2006 roku jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

- Zasady wyróżniania artykułów spożywczych certyfikatami „Doceń polskie” są bardzo przejrzyste. Laureatami programu nie są przypadkowe firmy, lecz producenci, których wyroby naprawdę zasługują na uznanie. Certyfikat to wartościowa wskazówka dla konsumentów szukających bardzo dobrej, polskiej żywności – podkreśla Marek Bielski, organizator programu „Doceń polskie”.


Certyfikaty „Doceń polskie” nie są nadawane automatycznie - nagradza się nimi tylko te artykuły, które podczas audytu zostaną pozytywnie ocenione przez grono doświadczonych specjalistów z branży spożywczej.
Wspólnym elementem wszystkich produktów ubiegających się o certyfikat „Doceń polskie” jest posiadanie tzw. polskiego akcentu, tj. cechy łączącej wyrób z naszym krajem, takiej jak bazowanie na tradycyjnej recepturze czy rodzimych składnikach lub produkowanie żywności na terenie Polski. Ów aspekt jest podstawowym warunkiem dopuszczającym żywność do udziału w audycie.

Członkowie Loży Ekspertów, czyli jury programu, sprawdzają każdy artykuł spożywczy z osobna i przyznają mu punkty za smak i wygląd. Noty wystawiane są także za stosunek jakości wyrobu do jego ceny. Każdy ekspert dysponuje ocenami w skali 1-10. Na podstawie liczby uzyskanych punktów podejmowana jest decyzja o przyznaniu certyfikatu „Doceń polskie”.  Cenne godło nadawane jest tylko tym artykułom, które otrzymają od ekspertów minimum 7,5 pkt., żywność z maksymalnymi ocenami zdobywa również tytuł TOP PRODUKT.


Honorowym patronem programem „Doceń polskie” jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Przedstawiciel resortu rolnictwa jest zaś jednym z jurorów oceniających żywność. W Loży zasiadają wyłącznie osoby z długoletnim stażem pracy w branży spożywczej. Przewodniczącym grona jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Więcej informacji o programie można znaleźć na stronie www.docenpolskie.pl i na blogu, pod adresem: http://blog.docenpolskie.pl.

 

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl



 

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook