Dodana: 21 październik 2014 11:28

Zmodyfikowana: 21 październik 2014 11:28

Polski Kongres Rolnictwa – Białystok, 22 października

Dyskusje, panele tematyczne, wielu ekspertów i przedstawicieli sektora rolno-spożywczego. A do tego degustacja wspaniałej polskiej żywności. To tylko kilka powodów zachęcających do uczestnictwa w Kongresie.

A co o  Polskim Kongresie Rolnictwa sądzą partnerzy?

„Polski Kongres Rolnictwa to cenna inicjatywa cyklicznych spotkań branży rolno-spożywczej. Dlatego też zdecydowałem się objąć nad nią patronat” – powiedział podczas Kongresu w Gniewinie Radosław Szatkowski, prezes Agencji Rynku Rolnego. Słowom tym wtórowała Barbara Groele z Krajowej Unii Producentów Soków dodając, iż Kongres aktywizuje lokalne społeczności, ponieważ odbywa się w różnych miejscach Polski.

Potrzebę spotkań takich jak Polski Kongres Rolnictwa zasygnalizował były premier i minister gospodarki Waldemar Pawlak podkreślając w Warszawie rolę sektora rolno-spożywczego w polskiej gospodarce. Dodał również, że „polskie zakłady przetwórcze należą dziś do jednych z najnowocześniejszych w Europie. Zamiast naprawiać i modernizować, polska wieś budowała od nowa z zastosowaniem innowacyjnych technologii i rozwiązań. To między innymi dzięki temu sektor jest tak konkurencyjny w Europie i na świecie”.

Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego oraz partner merytoryczny Kongresu zaznaczył, że „rolnictwo i przemysł spożywczy to najważniejsze gałęzie polskiej gospodarki. Wszelkie inicjatywy mające na celu wzmocnienie tej pozycji są bardzo cenne”. A prezes Spółdzielni Cukierniczej Słowianka Sławomir Pawłowski dodawał, że „tego typu wydarzenia dają możliwość pokazania branży i jej osiągnięć na skalę krajową i światową”.

Do kolejnego spotkania Polskiego Kongresu Rolnictwa zostało jeszcze tylko jeden dzień.

Wciąż jest jednak możliwość rejestracji: a.burska@kongresrolnictwa.pl , 506 799 612

 

Polski Kongres Rolnictwa - Zdrowa Żywność 2014

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook