Polski Kongres Rolnictwa – Białystok, 22 października
Dyskusje, panele tematyczne, wielu ekspertów i przedstawicieli sektora rolno-spożywczego. A do tego degustacja wspaniałej polskiej żywności. To tylko kilka powodów zachęcających do uczestnictwa w Kongresie.
A co o Polskim Kongresie Rolnictwa sądzą partnerzy?
„Polski Kongres Rolnictwa to cenna inicjatywa cyklicznych spotkań branży rolno-spożywczej. Dlatego też zdecydowałem się objąć nad nią patronat” – powiedział podczas Kongresu w Gniewinie Radosław Szatkowski, prezes Agencji Rynku Rolnego. Słowom tym wtórowała Barbara Groele z Krajowej Unii Producentów Soków dodając, iż Kongres aktywizuje lokalne społeczności, ponieważ odbywa się w różnych miejscach Polski.
Potrzebę spotkań takich jak Polski Kongres Rolnictwa zasygnalizował były premier i minister gospodarki Waldemar Pawlak podkreślając w Warszawie rolę sektora rolno-spożywczego w polskiej gospodarce. Dodał również, że „polskie zakłady przetwórcze należą dziś do jednych z najnowocześniejszych w Europie. Zamiast naprawiać i modernizować, polska wieś budowała od nowa z zastosowaniem innowacyjnych technologii i rozwiązań. To między innymi dzięki temu sektor jest tak konkurencyjny w Europie i na świecie”.
Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego oraz partner merytoryczny Kongresu zaznaczył, że „rolnictwo i przemysł spożywczy to najważniejsze gałęzie polskiej gospodarki. Wszelkie inicjatywy mające na celu wzmocnienie tej pozycji są bardzo cenne”. A prezes Spółdzielni Cukierniczej Słowianka Sławomir Pawłowski dodawał, że „tego typu wydarzenia dają możliwość pokazania branży i jej osiągnięć na skalę krajową i światową”.
Do kolejnego spotkania Polskiego Kongresu Rolnictwa zostało jeszcze tylko jeden dzień.
Wciąż jest jednak możliwość rejestracji: a.burska@kongresrolnictwa.pl , 506 799 612
Polski Kongres Rolnictwa - Zdrowa Żywność 2014