Ser Koryciński Swojski
Ser Koryciński Swojski produkowany przez Produkty Mleczarskie s.c. Agnieszka i Marcin Bielec, to wysokojakościowy, delikatesowy ser żółty wytwarzany na terenie gminy Korycin od bez mała 300 lat. W rodzinie Bielec tradycja jego produkcji przekazywana jest z pokolenia na pokolenie od niepamiętnych czasów.
Jeśli to własnie Ser Koryciński jest Twoim kandydatem do Podlaskiej Marki Konsumentów możesz oddać swój głos TUTAJ
- Jakość i oryginalność naszego sera potwierdza nie tylko certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego (nadawany dla najlepszych i topowych produktów w Unii Europejskiej), który to uzyskaliśmy w 2012 r. i co roku odnawiamy ale, co musimy z dumą zaznaczyć, opinia klienteli oraz zdobyty po raz kolejny tytuł TOP PRODUKT w systemie jakościowym „Doceń Polskie” oraz Medal Targów Poznańskich „Smaki Regionów” przyznany nam w roku 2015 podczas Polagra Food. W trakcie w/w targów odbywa się również najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w Polsce tj: Kulinarny Puchar Polski, w którym mogą brać udział jedynie najlepsi kucharze w Polsce, a w trakcie którego nasz ser był jednym z produktów użynanych w konkursowych zmaganiach - podkreślają producenci.
W ofercie znajdują się Sery Korycińskie w wielu smakach, jednak niezmienną popularnością cieszy się ser bez dodatków.
W trakcie naszej działalności wielokrotnie prezentowaliśmy nasz ser przez pryzmat regionu i nierozerwalnej z nim więzi. Braliśmy udział w wielu inicjatywach i prezentacjach na terenie kraju i poza jego granicami, często gościmy też w mediach na poziomie ogólnopolskim. Pan Minister Marek Sawicki w 2015 r. stwierdził, że nasz ser zdeklasował nawet podhalańskiego Oscypka, przez co stał się Topowym Produktem w naszym kraju i rozsławia całe Podlasie.