Dodana: 24 lipiec 2006 09:07

Zmodyfikowana: 24 lipiec 2006 09:07

Chleb żarnowy

kategoria: Smak - I wyróżnienie (edycja 2005)

Opis

          

Chleb żarnowy - ciemny, wypiekany z  mąki pełnego przemiału, charakteryzuje się dużą wilgotnością( świeży do 10 dni), niepowtarzalny aromat, lekko kwaśny ponieważ produkowany na zakwasie,dojrzewa ok.2 dni, daje uczucie sytości, wypieku dokonuje się w piecu chlebowym opalanym drewnem. Cała produkcja odbywa się w tradycyjnym osprzęcie, tj. dzieża drewniana. Jest to unikalne rękodzieło i poezja smaku. Receptura  nie została zmieniona. Chleb wypiekany jest w gospodarstwie agroturystycznym Grażyny Zaniewskiej „ Młynareczka” w Malawiczach Górnych, z własnego zboża na potrzeby własne i turystów.
- Dzięki Bogu i ludziom za to,że docenili wartość wypiekanego chleba naszych przodków i przez co nie pozwolili zaginąć tradycji - mówi właścicielka gospodarstwa.

***

Wypiek chleba jest kontynuacją 70 letniej tradycji rodziny Zaniewskich. Wielkie zainteresowanie walorami smakowymi chleba jak również otrzymane nagrody skłoniły grażynę Zaniewską do kontynuacji wypieku. Mieszka w malutkiej wsi wśród łąk i pól, ma 50 lat.

***

Kontakt: Malawicze górne 11, 16- 100 Sokółka,woj.podlaskie grazynazaniewska@poczta.onet.pl, 608015368.

***

Atrakcje turystyczne okolicy

500 letni kościół w Kundzinie z kamienia,we własnym gospodarstwie można obejrzeć: skansen” od ziarnka do chleba”, kuźnia, unikalny park z dzikim ptactwem i zwierzętami, meczet w Bohonikach,wiatrak koźlak,muzeum ziemi sokólskiej.

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook