Złotówka na drogę
O 1 złoty wzrosły w stosunku do poprzedniego roku diety na pokrycie kosztów podróży służbowej pracowników samorządowych. W znowelizowanym rozporządzeniu w sprawie tego rodzaju należności zapisano również, że wszystkie koszty należy rozliczyć w ciągu 14 dni.
Jeżeli samorządowy pracodawca wysyła swojego pracownika w służbową podróż na terenie kraju będzie musiał mu potem wypłacić dietę oraz zapewnić zwrot kosztów: przejazdów, noclegów, dojazdów środkami komunikacyjnymi oraz innych udokumentowanych wydatków. Dieta przeznaczona jest na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia.
Jej wysokość zmieniała się w ciągu ostatnich 5 lat. Od 2002 roku wzrosła z 20 do 23 złotych, a i tak nie zawsze można liczyć na pełną kwotę. Jeżeli podróż trwała od 8 do 12 godzin pracownikowi przysługuje jedynie połowa diety. O diecie nie ma mowy, jeżeli pracownikowi zapewniono całodzienne bezpłatne żywienie. Zgodnie z nową wersją rozporządzenia koszty podróży należy rozliczyć w ciągu 14 dni od jej zakończenia.
Na wniosek pracownika pracodawca może wyrazić zgodę na przejazd w podróży samochodem osobowym lub motocyklem. W takim przypadku pracownikowi przysługuje również zwrot kosztów przejazdu w wysokości stanowiącej iloczyn przejechanych kilometrów przez stawkę za jeden kilometr przebiegu, ustalona przez pracodawcę, która nie może być wyższa niż:
1) 0,4894 zł — dla samochodu o pojemności skokowej silnika do 900 cm3;
2) 0,7846 zł — dla samochodu o pojemności skokowej silnika powyżej 900 cm3;
3) 0,2161 zł — dla motocykla;
4) 0,1297 zł — dla motoroweru.
Za każdą rozpoczętą dobę pobytu w podróży pracownikowi przysługuje ryczałt na pokrycie kosztów dojazdów środkami komunikacji miejscowej w wysokości 20% diety. Pracownikowi, któremu nie zapewniono bezpłatnego noclegu i który nie przedłożył odpowiedniego rachunku przysługuje ryczałt za każdy nocleg w wysokości 150% diety.
PAP Samorządowy