Dodana: 26 marzec 2007 09:54

Zmodyfikowana: 26 marzec 2007 09:54

Podlaski Klaster Spożywczy

30 marca odbędzie się konferencja poświęcona rozwojowi przetwórstwa rolno – spożywczego w województwie podlaskim – Podlaskiemu Klastrowi Spożywczemu.

W województwie podlaskim, z występującym dużym udziałem rolnictwa w strukturze gospodarczej oraz wysoką konkurencyjnością i dynamiką niektórych sektorów przetwórstwa spożywczego (sektor mleczarski, mięsny, zbożowo – piekarniczy, owocowo - warzywny) przetwórstwo rolno – spożywcze stanowić może najważniejszą determinantę dynamizowania regionalnej gospodarki.


Dostrzegając wagę sektora przetwórstwa rolno – spożywczego Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży podejmuje działania zmierzające do wsparcia tego sektora. Wspólnie z warszawską SGGW, łomżyńska uczelnia uruchomiła kierunek kształcenia „Technologia Żywności i Żywienie Człowieka” oraz rozpoczęła wdrażanie projektu Podlaski Klaster Spożywczy, realizowanego w ramach Działania 2.6 ZPORR (Regionalne Strategie Innowacji i Transfer Wiedzy).


Konferencja stanowi inaugurację projektu. W trakcie spotkania zostanie przedstawiona koncepcja rozwoju klastrów gospodarczych jak i wstępne wyniki badań sektora przetwórstwa spożywczego w województwie podlaskim. Jednocześnie zostaną wskazane możliwości finansowania przedsięwzięć innowacyjnych w ramach nowego okresu programowania funduszy strukturalnych UE w latach 2007 – 2013.


W konferencji wezmą udział członkowie Rady Programowej projektu- politycy, naukowcy, samorządowcy oraz przedstawiciele wiodących branżowych firm i kluczowych instytucji otoczenia. Członkowie Rady Programowej: Krzysztof Putra – wicemarszałek Senatu RP, Krzysztof Jurgiel – poseł na Sejm RP, Władysław Ortyl – sekretarz stanu w Ministerstwie Rozwoju Regionalnego, Bohdan Paszkowski – wojewoda podlaski, Jerzy Brzeziński – prezydent Łomży, prof. Tomasz Borecki – rektor SGGW, prof. Kazimierz Pieńkowski – rektor PWSIiP w Łomży, prof. Andrzej Lenart – dziekan z SGGW, prof. Piotr Lewicki – dyrektor Instytutu Technologii Żywności PWSIiP w Łomży, Andrzej Kiełczewski – dyrektor PEPEES SA, Zbigniew Kalinowski – prezes OSM Piątnica, Dariusz Sapiński – prezes SM Mlekovita, Mirosław Lech – wójt Korycina, przewodniczący Związku Gmin Wiejskich Województwa Podlaskiego.
Program konferencji:

10.00 – 10.30 rejestracja uczestników
10.30 – 11.00 otwarcie konferencji – prof. Kazimierz Pieńkowski; wystąpienia gości: marszałek Jarosław Schabieński, wojewoda Bohdan Paszkowski, sekretarz stanu Marek Zagórski.
11.00 – 11.30 Istota klastrów gospodarczych oraz koncepcja i działania Projektu Podlaski Klaster Spożywczy – kierownik projektu Bogusław Plawgo
11.30 - 12.00 wyniki badań sektora przetwórstwa rolno – spożywczego w województwie podlaskim
12.00 – 12.30 przerwa
12.30 – 12.45 „Rola nauki w rozwoju przetwórstwa rolno – spożywczego w Polsce” - prof. Andrzej Lenart
12.45 – 13.00 „Rola wiodących przedsiębiorstw w pobudzaniu gospodarki regionu” - Dariusz Sapiński – prezes SM Mlekovita
13.00 – 13.15 „Finansowanie inwestycji przedsiębiorstw w ramach Funduszy Strukturalnych”
13.15 – 13.30 „Finansowanie inwestycji przedsiębiorstw w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla województwa podlaskiego 2007 – 2013 „– Cezary Ołdakowski – dyrektor Departamentu Polityki Regionalnej i Funduszy Strukturalnych, UMWP
13.30 – 14.30 pierwszy panel dyskusyjny - „Kierunki działań na rzecz rozwoju przetwórstwa rolno – spożywczego w województwie podlaskim”
14.30 – 15.20 obiad
15.20 -17.00 drugi panel dyskusyjny „Możliwości formalizacji inicjatyw klastrowych w sektorach: mleczarskim, mięsnym, zbożowo – piekarniczym, owocowo – warzywnym


Konferencja odbędzie się 30 marca, w Hotelu Gołebiewski.
Początek spotkania – godzina 10.00

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook