Dodana: 1 luty 2007 09:02

Zmodyfikowana: 1 luty 2007 09:02

493. Urodziny Województwa Podlaskiego

W  Sejnach zakończyły  się 493 Urodziny Województwa  Podlaskiego (26-27 sierpnia).



Drugi dzień obchodów rozpoczął się o 11.00 Międzynarodowym Turniejem Tenisa Stołowego i Piłki Siatkowej Dziewcząt. Około 14.00 na Placu przed Bazyliką w Sejnach rozpoczęła się urodzinowa uczta muzyczna pod hasłem "Koncert u źródeł". Zaprezentowała się orkiestra dęta pod dyrekcją Franciszka Mocarskiego oraz polskie, litewskie, białoruskie i ukraińskie zespoły. Jako gwiazdy wystąpiły zespoły "Czeremszyna" i "Krywań".
Po raz pierwszy przeprowadzony został konkurs "Urodzinowy Mistrz Smaku 2006". W konkursie spośród wszystkich produktów i stoisk wybrane zostały: Najlepszy Urodzinowy Smak ‘2006 ( w kategoriach: potrawa i napój ) oraz Najlepsza Urodzinowa Prezentacja Stoiska’ 2006.

Jury konkursu, z pomocą ekspertów, po obejrzeniu wszystkich stoisk urodzinowych i zapoznaniu się z oferowanymi na nich produktami, postanowiło przyznać trzy równorzędne nagrody:

- w kategorii potrawa – tytuł „Urodzinowego Mistrza Smaku ‘2006” otrzymała Danuta Woźnialis z Puńska za serek z papryką;

- w kategorii napój – tytuł „Urodzinowego Mistrza Smaku ‘2006” otrzymali Dorota i Andrzej Modzelewscy ze Stowarzyszenia „Zambrowskie Produkty Lokalne” za śliwowicę „Mirabelka”;

- w kategorii najlepsza prezentacja stoiska – tytuł „Urodzinowego Mistrza Smaku ‘2006” otrzymała ekipa Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu za najlepszą aranżację regionalną stoiska.

Zdaniem Jury wybór kandydatów był niezwykle trudny, ponieważ każde ze stoisk oferowało coś ciekawego, smacznego, a nawet niezwykłego. Jednak w ocenie jurorów te trzy wyróżnienia uzyskały najwyższe noty. Tytuły „Urodzinowego Mistrza Smaku” obowiązują przez cały rok – do następnych urodzin województwa w 2007 roku, co potwierdzają specjalne certyfikaty wystawione przez marszałka województwa podlaskiego Janusza Krzyżewskiego oraz burmistrza Sejn Jana Stanisława Kapa, a także certyfikaty wystawione przez Komisję Konkursową.

Laureaci konkursu powiedzieli nam:
Danuta Woźnialis: To specyficzny ser deserowy biały, litewski. Jest robiony ze świeżego mleka, na słodko i na słono, z przyprawami.  O ile słyszałam od ludzi, wszystkim bardzo smakuje. Serki robię od niedawna , dopiero półtora roku. naprawdę warto inwestować w regionalne potrawy. Zwiększam trochę stado krów żeby zwiększyć produkcję mleka. 

Andrzej Modzelewski: Przepis na śliwowicę jest stary jak stare jest Podlasie.Jest to przepis z czasów mojego dziadka.  Zaczęło się od lat 20-tych, Każdy miał ogród, duży, pokaźny i wszędzie rosły śliwki.Domowym sposobem dziadek i babcia robili sobie nalewki. W tej chwili urzędy zaczęły akceptować te produkty regionalne i zaczęły one wychodzić na światło dzienne. To jest nasze dziedzictwo kulturowe, które chcemy promować i rozwijać. Tak, jak się jeździ po sery czy wina do Francji albo szynkę parmeńską do Włoch, tak mogą do nas goście przyjeżdżać po śliwowicę Mirabelka czy łącką czy naszą podlaską. Głowa po niej nie boli.

Stanisław Kryński, Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu: Prezentujemy nasz dorobek, wydawnictwa i wszystko to, co mówi o naszej placówce. Wizualna strona stoiska to zabytkowa chata podlaska, przed którą urządziliśmy nasz punkt informacyjny, jednocześnie też gastronomiczny, gdzie serwujemy tradycyjne dania podlaskie, charakterystyczne zresztą dla Ciechanowca. Są tu zioła, piwo jałowcowe, kiełbaska wlasnej roboty, ogórki małosolne, miody.


Bryczką na miejsce urodzinowych uroczystości wjeżdżają gospodarze województwa marszalek Janusz Krzyżewski, wicemarszałek Jan Kamiński, wicewojewoda Jarosław Schabieński a także burmistrz Sejn Jan Kap.




Marszałek Województwa Podlaskiego Janusz Krzyżewski złożył Województwu Podlaskiemu i Sejnom oraz jego mieszkancom urodzinowe życzenia:

 Zacne Białogłowy i Wielmożni Waszmościowie województwa podlaskiego. Mieszczanie prastarego i chwałą okrytego grodu nad Marychą powstałego 443 lata temu. Jesteśmy w miejscu, które jest perłą naszego regionu. Na jego wartości składają się: historia, sceneria i kompozycja miasta założonego w 1563 roku przez króla Zygmunta Augusta na szlaku łączącym Koronę i Litwę, Kraków i Wilno. Tu zakonnicy Dominikanie wznieśli w XVII wieku okazały kościół i zespół klasztorny stanowiące przez wieki wizytówkę kultury materialnej regionu. To oni także sprowadzili do Sejn kupców i rzemieślników żydowskich, współfinansowali budowę synagogi sejneńskiej do której przeor Dominikanów i rabin gminy żydowskiej wspólnie wnieśli Torę. To w tutejszym późnorenesansowym kościele znajduje się figura Matki Boskiej Sejneńskiej Łaskami Słynącej z XV wieku w unikatowej formie Madonny Szafkowej. To stąd  najbliżej do Litwy, Druskiennik i Olity. To miasto słynące z tolerancji, miłości bliźniego i wzajemnego przenikania kultur sąsiadów. Wiwat Sejny! Wiwat Wszystkie Stany! Na 493 narodziny województwa podlaskiego i 443 rocznicę utworzenia miasta Wiwat Województwo Podlaskie! Inne miejsca już były teraz jest CZAS NA PODLASKIE!





Przewodniczący Sejmiku Województwa Podlaskiego Zbigniew Krzywicki tymi słowy zwrócił się do uczestników uroczystości: Jesteśmy w jednym województwie, jest nam coraz bliżej do siebie, tym z Bialegostoku, i tym z Drohiczyna, i tym z Tykocina i tym z Sejn.Dzięki temu to się dziej, że tutaj, m.in. w Sejnach biją najbardziej gorące serca. Chciałem wszystkim serdecznie podziękować, zaprosić do zabawy. Liczę na to, że w kolejnych latach też z uśmiechami na twarzach, w gorącej atmosferze będziemy się spotykać. Niech żyją Sejny.


Marszałek Janusz Krzyżewski (z lewej) i wicemarszałek Jan Kamiński


         
Przed rokiem Urodziny Województwa Podlaskiego obchodziliśmy w Tykocinie. W tym roku miejscem uroczystości były Sejny. Burmistrz Tykocina Krzysztof Chlebowicz z tej okazji przekazał buławę województwa burmistrzowi Sejn Janowi Kapowi.



Sesja historyczna w Klasztorze Dominikańskim. Fot. od lewej: o. Sławomir Brzozecki, burmistrz  Sejn Jan Kap, członek Zarządu Województwa Jan Syczewski, z-ca dyrektora Departamentu Edukacji i Kultury UMWP Małgorzata Głąbicka.

26 sierpnia (piątek) uroczystą sesją historyczną pt. „Rzeczpospolita Obojga Narodów”  w Klasztorze Dominikańskim zainaugurowano obchody 493. Urodzin Województwa Podlaskiego . Podczas sesji wykład wygłosił m. in. ks. prof. dr hab. Witold Jemielity nt.  Dominikanie w Sejnach - promocja książki ks. dr. Władysława Kłapkowskiego pt. „Konwent Dominikanów w Sejnach”


ks. prof. dr hab. Witold Jemielity podczas sesji historycznej. Temat wykladu: Dominikanie w Sejnach

O godz. 11 rozpoczął się Międzynarodowy Turniej Tenisa Stołowego z udziałem zawodników z Litwy i Białorusi. Impreza odbyła się z okazji
50-lecia Sejneńskiego Klubu Sportowego Pomorzanka.


o. Sławomir Brzozecki. Temat wykladu: Konwent Dominikanow w Sejnach na tle prowincji litewskiej



Urodzinowym gościem w Sejnach był także prof. Andrzej Strumiłło 









Serwis samorządowy PAP - patron medialny Urodzin - o konkursie "Urodzinowy Mistrz Smaku":

"
Niech Francuzi znają, iż Polacy nie gęsi - swoje sery mają! Taką najkrótszą ocenę można wydać wspaniałym serom, jakie zaprezentowali podlascy producenci na kiermaszu, który towarzyszył obchodom 493 Urodzin Województwa Podlaskiego. Oczywiście serom w roli głównej towarzyszyły wyroby mleczarskie, wędliniarskie, napoje oraz wiele innych potraw regionalnych.

Bardzo dobrym pomysłem okazało się połączenie prezentacji wyrobów z konkursem „Urodzinowy Mistrz Smaku 2006”, który zorganizowano po raz pierwszy.

Spośród wszystkich produktów i stoisk wybrane zostały: Najlepszy Urodzinowy Smak ‘2006 (w kategoriach: potrawa i napój) oraz Najlepsza Urodzinowa Prezentacja Stoiska’ 2006.

Jury konkursu przyznało trzy równorzędne nagrody:
- w kategorii potrawa – tytuł „Urodzinowego Mistrza Smaku ‘2006” otrzymała Danuta Woźnialis z Puńska za serek z papryką;
- w kategorii napój – tytuł „Urodzinowego Mistrza Smaku ‘2006” otrzymali Dorota i Andrzej Modzelewscy ze Stowarzyszenia „Zambrowskie Produkty Lokalne” za śliwowicę „Mirabelka”;
- w kategorii najlepsza prezentacja stoiska – tytuł „Urodzinowego Mistrza Smaku ‘2006” otrzymała ekipa Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu za najlepszą aranżację regionalną stoiska.

Na stoisku pani Danuty Woźnialis największym powodzeniem cieszył się oczywiście serek z papryką
Nagrody, jakie otrzymali laureaci, miały zarówno wymiar honorowy, jak i praktyczny.

Oczywiście najważniejszy jest Tytuł „Urodzinowego Mistrza Smaku’ 2006”, obowiązujący przez rok (do następnych urodzin) – z certyfikatem potwierdzonym przez marszałka województwa podlaskiego, Janusza Krzyżewskiego oraz burmistrza Sejn, Jana Stanisława Kapa.

Dodatkowe wyróżnienie to nominacja do III edycji konkursu „Podlaska Marka Roku”. Oprócz wyróżnień honorowych laureaci otrzymali nagrody rzeczowe i wydawnictwa albumowe oraz bezpłatny udział w projekcie szkoleniowym pod nazwą Akademia Medialna MSP, który adresowany jest do kadry oraz właścicieli małych i średnich przedsiębiorstw.

W programie Akademii Medialnej są m.in. warsztaty z tworzenia informacji prasowych, wykorzystania Internetu w kampaniach informacyjnych i codziennej pracy firmy. Zajęcia praktyczne, poprzedzone wprowadzeniem teoretycznym, pozwolą przedsiębiorcom na zapoznanie się z technikami PR tak, aby mogli jak najlepiej dostosować je do indywidualnych potrzeb własnej firmy. Udział w szkoleniu ufundował Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego oraz Polska Agencja Prasowa.

Organizatorem konkursu był Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, Wojewódzki Ośrodek Animacji Kultury, oraz nasza redakcja, jako patron medialny urodzin.

Wśród twórców, którzy prezentowali się na kiermaszu, byli także artyści tworzący rzeźby w drewnie, ceramikę użytkową i ozdobną, malarstwo, specjalizujący się w garncarstwie, sitarstwie, wypiekach regionalnych. Swoje stoiska mieli także laureaci konkursu „Podlaska Marka Roku”.
Należy jeszcze dodać, że trafny okazał się także wybór terminu imprezy. W ostatni weekend wakacji - oprócz mieszkańców Sejn i okolic - stoiska odwiedzali liczni turyści wypoczywający w regionie." (PAP)

 wiecej

 

facebook