Urodzinowy Mistrz Smaku 2006 - konkurs
27 sierpnia w drugim dniu obchodów Urodzin Województwa w Sejnach po raz pierwszy przeprowadzony został konkurs "Urodzinowy Mistrz Smaku 2006".
Organizatorem konkursu jest UMWP, Serwis Samorządowy PAP-– patron medialny urodzin oraz Wojewodzki OSrodek Animacji Kultury.
W konkursie spośród wszystkich produktów i stoisk wybrane zostały: Najlepszy Urodzinowy Smak ‘2006 ( w kategoriach: potrawa i napój ) oraz Najlepsza Urodzinowa Prezentacja Stoiska’ 2006.
Laureaci:
- w kategorii potrawa – tytuł „Urodzinowego Mistrza Smaku ‘2006” otrzymała Danuta Woźnialis z Puńska za serek z papryką;
- w kategorii napój – tytuł „Urodzinowego Mistrza Smaku ‘2006” otrzymali Dorota i Andrzej Modzelewscy ze Stowarzyszenia „Zambrowskie Produkty Lokalne” za śliwowicę „Mirabelka”;
- w kategorii najlepsza prezentacja stoiska – tytuł „Urodzinowego Mistrza Smaku ‘2006” otrzymała ekipa Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu za najlepszą aranżację regionalną stoiska.
Wyłonienia trzech równorzędnych laureatów konkursu dokonali jurorzy z Polskiej Agencji Prasowej, znani smakosze : Jan Różdżyński – Pełnomocnik Zarządu PAP i Roman Wojciechowski – Kierownik Zespołu Serwisu Samorządowego PAP oraz Andrzej Dyrdał – Dyrektor Wojewódzkiego Ośrodka Animacji Kultury.
Ekspertami wspomagającymi jury byli: Henryk Poszwa - właściciel Restauracji i Hotelu „ Skarpa” w Sejnach oraz Piotr Krakowski właściciel firmy „SODAS” z Puńska.
Trzy równorzędne nagrody, jakie otrzymali laureaci to tytuł „Urodzinowego Mistrza Smaku’
Wśród twórców, którzy zgłosili się na kiermasz z okazji Urodzin Województwa byli m.in. artyści tworzący rzeźby w drewnie, ceramikę użytkową i ozdobną, malarstwo, specjalizujący się w garncarstwie, sitarstwie,wypiekach regionalnych.
Swoje stoiska podczas Urodzin Województwa mieli także laureaci konkursu "Podlaska Marka Roku", m.in. Biebrzański Park Narodowy, Browar Dojlidy, Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu, SMR Filipów, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, Dom Pracy Twórczej w Wigrach i pani Grażyna Zaniewska zajmująca się wypiekiem chleba żarnowego.