Żywność ekologiczna - jest określeniem żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów. Producenci żywności ekologicznej mają obowiązek oznaczenia swoich produktów certyfikatami. W Polsce certyfikaty żywności ekologicznej przyznają:
• PCBC – Polskie Centrum Badań i Certyfikacji
• Agrobiotest
• Bioekspert
• Jednostka Certyfikacji Produkcji Ekologicznej PNG
• Biocert
• Ekogwarancja PTRE
• Cobico
Znak rolnictwa ekologicznego Unii Europejskiej.
W Unii Europejskiej produkcja żywności ekologicznej jest regulowana rozporządzeniem, czyli aktem prawnym najwyższej rangi (Rozporządzenie Rady EWG nr 2092/91, z dnia 1.01.93 r., w sprawie rolnictwa ekologicznego oraz znakowania jego produktów i środków spożywczych, obowiązujące w państwach członkowskich UE). Od maja 2004 r. rozporządzenie to obowiązuje również w Polsce.
Produkt ze znakiem certyfikowanego rolnictwa ekologicznego jest informacją, że:
- przynajmniej 95% składników tego produktu zostało wyprodukowane metodami ekologicznymi,
- produkt spełnia wymogi oficjalnego nadzoru,
- produkt pochodzi bezbośrednio od producenta lub jest przygotowany w zamkniętym opakowaniu,
- na produkcie znajduje się nazwa producenta, firmy przygotowującej produkt lub sprzedawcy oraz nazwa lub kod nadany przez inspekcję.
Potocznie określenie "żywność ekologiczna" często bywa używane zamiennie z określeniem "zdrowa żywność". Pierwsze z pojęć określa żywność certyfikowaną, drugie jest tylko nazwą stworzoną dla celów marketingowych.
Źródło: wikipedia.pl, ziemia.org