Rekrutacja do badania sensoryczno-konsumenckiego „Przekąski dla insulinoopornych”. Nabór osób zdrowych i z insulinoopornością
Badanie przeprowadzi Zakład Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku w ramach projektu „Inkubator Innowacyjności 4.0”. Skierowane jest ono zarówno do osób z insulinoopornością i/lub cukrzycą, jak i do osób zdrowych, szukających produktów o innowacyjnym, prozdrowotnym składzie.
Rezultatem końcowym badania będzie opracowanie receptur prozdrowotnych przekąsek, np. stanowiących źródło składników pożądanych, występujących w przeciętnej diecie w ilościach niedoborowych, które będą alternatywą dla przekąsek dostępnych aktualnie na rynku.
Osoby chętne do wzięcia udziału w badaniu w pierwszej kolejności powinny wypełnić ankietę.
Z potencjalnymi kandydatami kontaktować się będzie zespół badawczy w celu zaproszenia do drugiego etapu, który będzie polegać na ocenie wrażliwości sensorycznej i predyspozycji na stanowisko oceniającego (próba na daltonizm smakowy i próg wyczuwalności smaku).
źródło: Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
oprac.: Edyta Chodakowska-Kieżel