Smak regionu Podlaskiego na targach w Poznaniu
W dniach 24 – 27 września 2016 r. w Poznaniu odbyły się targi „Smaki Regionów”, w których ze stoiskiem informacyjno – promocyjnym uczestniczył Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego. To wyjątkowa uczta dla wielbicieli produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami oraz tych regionalnych.
W niedzielę, podczas Targów, odbył się wielki finał XVI edycji ogólnopolskiego konkursu NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO-SMAKI REGIONÓW. Laureatom konkursu zostały wręczone nagrody: „Perła 2016” w kategorii Produkt oraz „Perła 2016” w kategorii Potrawa, a także „Klucz do Polskiej Spiżarni 2016”.
W tym roku do województwa podlaskiego powędrowały trzy „ Perły” w kategorii „Produkt”, a otrzymały ją:
Pani Monika Giczewska za produkt „Okoń w zalewie octowej”
Pani Regina Pik za produkt „Bankuchen – Raguolis”
Pani Nina Posławska za „Lody tradycyjne”
Stoisko finansowane było w ramach środków Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Podlaskiego.