Okrasa łamie przepisy podlaskiej kuchni
Słoneczny majowy dzień, nowoczesne łodzie i Karol Okrasa łamiący przepisy (tylko kulinarne). Jak gotuje się na dachu katamaranu? Czym zachwyca kuchnia podlaska? jak smakuje rosół z węgorza? Co łączy Karola z Podlasiem i dlaczego uwielbia tu wracać?
Odpowiedź na te i wiele innych pytań w najbliższym odcinku programu Okrasa łamie przepisy. Premiera już w najbliższą sobotę, 28 maja na antenie TVP1, początek o 13.30. Gościem Karola będzie Marszałek Województwa Podlaskiego Jerzy Leszczyński.
Podlaskie zasilane naturą to hasło promujące województwo podlaskie. Nasz region to przepiękne krajobrazy, nieskażona przyroda, życzliwi ludzie, różnorodna kuchnia, ale też bogata oferta turystyczna, czyli okazja do poznania nieodkrytych zakątków Podlaskiego.
Ale przyroda również inspiruje i wpływa na nasze codzienne życie. Podczas programu dowiemy się, jak zgodnie podlaska natura potrafi współgrać z nowoczesną gospodarką i zasilać ją swoimi dobrami.
Dla wszystkich uważnych widzów najbliższego odcinka programu Okrasa łamie przepisy został przygotowany konkurs, w którym do wygrania są regionalne specjały. Szczegóły już wkrótce.
***
Zapowiedź programu ze strony TVP:
Tym razem Karol Okrasa wyruszy na wyprawę po jeziorach augustowskich i choć wyglądaja one bardzo podobnie do jezior mazurskich, to jednak bardzo się różnia. Po pierwsze należą administracyjnie do województwa podlaskiego. Po drugie inną miały historię (...). I trzecia najważniejsza różnica to kuchnia (...).
W czasie rejsu szlakiem Kanału Augustowskiego poprzez urokliwe zakatki jezior: Rospudy, Niecka, Studzienicznego Karol będzie gotował na dachu płynącego katamaranu. Przygotuje trzy dania z wykorzystaniem ryb z augustowskich jezior. Pierwszą potrawą będą rybne krokiety z warzywami i wędzonym węgorzem. Druga propozycja to rosół ze świeżego węgorza i młodej kapusty. A trzecia to orientalny makaron z sandaczem i warzywami.