Suwalski chleb najlepszy w Polsce
Wypieki Janusza Piekarskiego z suwalskiej firmy Cymes podbiły serca i podniebienia krajowych jurorów.
Uznano je za najlepsze podczas rozegranych w Warszawie eliminacji do Pucharu Świata w Piekarstwie. W nagrodę, suwalski piekarz pojedzie do Paryża, gdzie odbędzie się światowy finał.
Janusz Piekarski pokonał piekarzy z całego kraju. Wypieczony przez niego chleb i bagietki komisja uznała nie tylko za nasmaczniejsze, ale też za najpiękniejsze. Piekarz potrafił bowiem połączyć tradycyjne metody wypieku z nowymi technologiami. Właśnie to przyniosło końcowy sukces.
- Te bochenki są jak moje dzieci - powiedział Janusz Piekarski.
Teraz Piekarski przygotowuje się do Pucharu Świata, który odbędzie się za rok w Paryżu. Będzie reprezentował Polskę i swoją firmę. Mistrz piekarstwa ma 20-letnie doświadczenie. W Cymesie pracuje od 13 lat.
- Dumny z Piekarskiego jest jego szef, Adam Ołów, właściciel piekarni Cymes.
Firma Cymes działa na rynku od 14 lat. Ma dwa zakłady: w Suwałkach i Kętrzynie. Zatrudnia 150 osób. W swoim asortymencie ma pieczywo podstawowe i wyroby cukiernicze: w sumie ponad 200 produktów.
Za Radio 5