Inna strona parku
W Wigierskim Parku Narodowym godna podziwu jest nie tylko przyroda – przekonują jego pracownicy.
Zachęcają turystów, zwłaszcza młodych, do poznania Suwalszczyzny od innej strony. W parku można wziąć udział w warsztatach z dziedzictwa kulturowego tego regionu.
Takie zajęcia to ogromna frajda zwłaszcza dla dzieci z wielkich aglomeracji miejskich, mówi Elżbieta Sadkowska-Szkiruć i zaprasza na warsztaty kulinarne. W planach jest pieczenie chleba tradycyjną metodą, wyrób serów i masła oraz najbardziej znanej na Suwalszczyźnie potrawy – kartaczy.
Wykonane przez siebie potrawy dzieci próbują na miejscu, co również jest dla nich ogromną atrakcją. W parku można też wziąć udział w warsztatach garncarskich i samemu zrobić sobie gliniane naczynie.
Wszystkie warsztaty Wigierski Park Narodowy organizuje we współpracy z okolicznymi mieszkańcami prowadzącymi gospodarstwa agroturystyczne.
Radio Białystok