Dodana: 11 marzec 2011 11:10

Zmodyfikowana: 11 marzec 2011 11:10

Centrum Astoria z tytułem „Najlepszy Kucharz w Regionie”

Katarzyna Giermaniuk i Katarzyna Borowska z restauracji w białostockim „Centrum Astoria” zdobyły tytuł „Najlepszego Kucharza w Regionie” w  konkursie „Kulinarna uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim”. W skład jury konkursu weszli członkowie Kapituły Szefów Kuchni oraz Instytutu Kulinarnego w Krakowie, a także mistrz sztuki kulinarnej Marek Widomski.

Uczestnicy, organizowanego w Mikołajkach konkursu, przygotowywali dania kuchni teksańsko-meksykańskiej. Zadania konkursowe polegały na przygotowaniu: sałatki, przekąski, gorącego dania głównego oraz deseru.

Panie z „Centrum Astoria” przygotowały:
• sałatkę ensalada de baconnaise - mieszankę sombrero z opieczonym bekonem, avocado, papryką chili oraz czerwoną cebulą, polane sosem a`la tabasco;
• gorącą przekąskę chicken flauta, podawaną z nachios, kwaśną śmietaną i świeżą kolendrą;
• jako główne danie gorące polędwicę wołową po teksańsku z grillowanym bakłażanem, pomidorami koktajlowymi i sosami;
• deser czekoladowe ciastko Cortesa z sosem truskawkowym.
Jury oceniało: smak dań, kreatywność w przygotowaniu, wykorzystanie technik kulinarnych oraz organizację pracy.

Był to konkurs półfinałowy. Dlatego reprezentantki „Centrum Astoria”, jako jego zwyciężczynie, zakwalifikowały się do konkursu finałowego, który odbędzie się w kwietniu w Bielsko-Białej.
Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook