Centrum Astoria z tytułem „Najlepszy Kucharz w Regionie”
Katarzyna Giermaniuk i Katarzyna Borowska z restauracji w białostockim „Centrum Astoria” zdobyły tytuł „Najlepszego Kucharza w Regionie” w konkursie „Kulinarna uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim”. W skład jury konkursu weszli członkowie Kapituły Szefów Kuchni oraz Instytutu Kulinarnego w Krakowie, a także mistrz sztuki kulinarnej Marek Widomski.
Uczestnicy, organizowanego w Mikołajkach konkursu, przygotowywali dania kuchni teksańsko-meksykańskiej. Zadania konkursowe polegały na przygotowaniu: sałatki, przekąski, gorącego dania głównego oraz deseru.
Panie z „Centrum Astoria” przygotowały:
• sałatkę ensalada de baconnaise - mieszankę sombrero z opieczonym bekonem, avocado, papryką chili oraz czerwoną cebulą, polane sosem a`la tabasco;
• gorącą przekąskę chicken flauta, podawaną z nachios, kwaśną śmietaną i świeżą kolendrą;
• jako główne danie gorące polędwicę wołową po teksańsku z grillowanym bakłażanem, pomidorami koktajlowymi i sosami;
• deser czekoladowe ciastko Cortesa z sosem truskawkowym.
Jury oceniało: smak dań, kreatywność w przygotowaniu, wykorzystanie technik kulinarnych oraz organizację pracy.
Był to konkurs półfinałowy. Dlatego reprezentantki „Centrum Astoria”, jako jego zwyciężczynie, zakwalifikowały się do konkursu finałowego, który odbędzie się w kwietniu w Bielsko-Białej.
Panie z „Centrum Astoria” przygotowały:
• sałatkę ensalada de baconnaise - mieszankę sombrero z opieczonym bekonem, avocado, papryką chili oraz czerwoną cebulą, polane sosem a`la tabasco;
• gorącą przekąskę chicken flauta, podawaną z nachios, kwaśną śmietaną i świeżą kolendrą;
• jako główne danie gorące polędwicę wołową po teksańsku z grillowanym bakłażanem, pomidorami koktajlowymi i sosami;
• deser czekoladowe ciastko Cortesa z sosem truskawkowym.
Jury oceniało: smak dań, kreatywność w przygotowaniu, wykorzystanie technik kulinarnych oraz organizację pracy.
Był to konkurs półfinałowy. Dlatego reprezentantki „Centrum Astoria”, jako jego zwyciężczynie, zakwalifikowały się do konkursu finałowego, który odbędzie się w kwietniu w Bielsko-Białej.