Dodana: 9 czerwiec 2006 09:30

Zmodyfikowana: 9 czerwiec 2006 09:30

Ser z Wiżajn zdobył "Perłę"

Podczas poznańskich targów Polagra-Farm grupa producentów sera z Wiżajn i Rutki Tartak zdobyła główną nagrodę w konkursie "Nasze kulinarne dziedzictwo".  

Odbywające się co roku targi Polagra-Farm są nie tylko największą imprezą tego typu w Polsce, ale w całej Europie Środ-kowo-Wschodniej. W ostatnich latach systematycznie odwiedzają ją przede wszystkim podlascy hodowcy bydła i zazwyczaj zdobywają cenne tytuły.

Podobnie jak w latach poprzednich, na poznańskiej Polagrze-Farm, rozstrzygnięty został konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo". I znowu podlascy gospodarze znaleźli się w grorfie najlepszych. Grupa producentów sera dojrzewającego z gmin: Wiżajny i Rutka-Tartak zdobyła główną nagrodę - Perłę. Grupa ta skupia około 30 osób. Powstała dwa lata temu. Gospodarze starają się wspólnie promować swój produkt i organizować rynki zbytu. Przygotowali też wniosek i wkrótce zamierzają zarejestrować ser dojrzewający jako wyrób tradycyjny.

Przypomnijmy, że w minionym roku Perłę otrzymał ser koryciński produkowany przez Krystynę i Andrzeja Łukaszuków z Gorszczyzny. Natomiast kilka lat temu Perłą zostały nagrodzone ogórki kiszone Herbowe z Kruszewa, których producentem jest Kazimierz Zagórski.

W tym roku na poznańską Polagrę-Farm pojechała dość liczna reprezentacja podlaskich hodowców bydła - w sumie siedmiu gospodarzy. I jak się okazało, zdobyli oni dwa tytuły championatów i superchampionat. Tytuł championa i superchampiona (przyznawany dla najlepszej krowy całej wystawy) trafił do krowy z hodowli Krzysztofa Banacha. Tytuł championa zdobyła też krowa rasy czerwono-białej z gospodarstwa Tomasza i Zdzisława Kraszewskich ze wsi Dąbrowa Łazy. Podobnie jak Krzysztof Banach w Polagrze-Farm uczestniczyli on pierwszy raz.

na podst. Gazety Współczesnej 

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook