Od pokrzepienia serc ku pokrzepieniu zmysłów
„Henryk Sienkiewicz i jego twórczość” to temat zadany przez organizatorów uczestnikom VI Mistrzostw Szkół Cukierniczych, których finał odbędzie się w przyszłym roku w Warszawie podczas Targów EXPO- Sweet.
W dniach 28-29 października br. w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokaształcących Nr 7 w Łomży uczniowie specjalności: technik żywienia i technolog żywności pod kierunkiem Elżbiety Jaroty i mgr inż. Eweliny Karpińskiej–Siwek intensywnie wykorzystywali swą inwencję i umiejętności w celu wykonania dzieła kulinarnego, które w swej treści i formie oddawałoby „smak” ulubionego przez nich utworu pisarza.
Zwycięzcami szkolnego finału Mistrzostw - decyzją Jury - zostały: Weronika Balewska i Katarzyna Fabiszewska z kl IIc za tort „Latarnik” .
Jury pogratulowało pozostałym uczestniczkom konkursu (zespołom), Karolinie Dębowskiej i Dominice Duda (kl II c), Klaudii Trześniewskiej i Aleksandrze Kędziorek (kl II d) , Justynie Kotowskiej i Patrycji Kozikowskiej (kl IV d) , Karolinie Górskiej i Aleksandrze Falkowskiej (kl II b) , Weronice Choińskiej i Paulinie Chojnowskiej (kl II d), uznając, pomysłowość i smak wszystkich tortów.