Białostoccy studenci Ekobiznesu poznają tajniki produktów lokalnych z Podlaskiego
Studenci pierwszego roku na kierunku Ekobiznes Uniwersytetu w Białymstoku w piątek, 25 maja poznawali w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego tajniki bazy produktów lokalnych naszego regionu. O celu tworzenia tej bazy, tego jak ważne jest to dla rozwoju Podlaskiego Rolnictwa i gospodarki w ogóle opowiadali Iwona Krzyżanowska, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP i Marcin Muszyc, też z tego departamentu.
Kierunek Ekobiznes został utworzony w wyniku współpracy Wydziału Ekonomii i Zarządzania oraz Wydziału Biologiczno-Chemicznego Uniwersytetu w Białymstoku. To nowy kierunek na białostockim uniwersytecie i istniejący zaledwie od roku akademickiego 2017/2018.
Ze studentami spotkał się też Jerzy Leszczyński, Marszałek Województwa Podlaskiego, który podkreślił jak ważne dla rozwoju naszego regionu jest nowoczesne zarządzanie, jak wielka wagę – jako Podlaskie – przywiązujemy do rozwoju bazy produktów lokalnych.
- Jest bardzo dużo do zrobienia w tej materii: promocji, systemu certyfikacji, budowy łańcucha pośrednictwa między lokalnym wytwórcą a konsumentem. Dlatego bardzo cieszę się, że taki kierunek powstał na Uniwersytecie w Białymstoku, mam tylko nadzieję, że poza aspektami prawnymi, związanymi z biologią swoją wiedzę będziecie też mogli uzupełnić o podstawy rolnictwa ekologicznego bo jest to niezwykle ważne jeśli chcemy mówić o ekobiznesie – podkreślił marszałek Leszczyński.
Jak poinformowała dr Alina Stankiewicz z UwB (obecna na spotkaniu w UMWP) – ekobiznes jest kierunkiem międzywydziałowym, którego głównym zamierzeniem jest przygotowanie do prowadzenia działalności biznesowej w oparciu o założenia „zielonej gospodarki” lub podjęcia pracy w tego typu instytucjach i organizacjach. Studenci poznają w trakcie nauki zasady zrównoważonego rozwoju i ich zastosowania w praktyce.
Zajęcia na tym kierunku prowadzą specjaliści z Wydziału Biologiczno-Chemicznego i Wydziału Ekonomii i Zarządzania UwB.
(mk)