Dodana: 8 kwiecień 2008 11:29

Zmodyfikowana: 8 kwiecień 2008 11:29

Podlaska Marka Roku 2007

W sobotę 15 marca podczas uroczystej, dorocznej Gali poznaliśmy laureatów IV edycji konkursu „Podlaska Marka Roku”, organizowanego przez Marszałka Województwa Podlaskiego.

     

Zobacz wyniki głosowania internetowego

Inicjatywa klastrowa „ Naturalnie z Podlasia” zgłoszona przez Stowarzyszenie Klaster spożywczy „ Naturalnie z Podlasia” to Pomysł Roku 2007, Karp pieczony z borowikami (Dom Pracy Twórczej w Wigrach) to Smak Roku 2007, a Agroarena w Szepietowie (Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie) została uznana Miejscem Roku 2007.

Uroczysty wieczór otworzył organizator konkursu – Marszałek Województwa Podlaskiego Jarosław Dworzański:

- Bardzo cieszę się z faktu, że spotykamy się już po raz czwarty, aby uhonorować najlepsze podlaskie smaki, pomysły i miejsca. W tym roku Kapituła wybierała spośród 113 różnorodnych i niezwykle atrakcyjnych propozycji. Już sam fakt zgłoszenia do konkursu oznacza prestiż i doskonałą formę promocji, a ilość zgłoszeń daje pojęcie o potencjale i możliwościach naszego regionu.

- Cieszy mnie niesłabnące zainteresowanie tym przedsięwzięciem. Warto pamiętać, że za każdym zgłoszeniem stoją ludzie. Podlaska Marka Roku to wyróżnienie ich pracy i zaangażowania. To też właśnie z myślą o ludziach postanowiono rokrocznie przyznawać tytuł Honorowego Ambasadora Województwa Podlaskiego – dodał marszałek.

Podczas dorocznej Gali poznaliśmy Honorowego Ambasadora Województwa Podlaskiego - został nim animator kultury, poeta, tłumacz, inicjator powstania Fundacji „Pogranicze”, laureat wielu prestiżowych nagród i odznaczeń - Krzysztof Czyżewski.

- Jesteśmy już częścią globalnej wioski, ale ważniejsze od niej są nasze Małe Ojczyzny. Przyjeżdżając na tę placówkę w Sejnach, na pograniczu wyobrażałem sobie, że uciekam od świata, będę w ciszy z daleka od najważniejszych wydarzeń. A okazało się, że stałem się częścią zjawisk, które w dzisiejszej rzeczywistości są bardzo ważne i za które musimy brać odpowiedzialność – tym jest dialog międzykulturowy, tym jest też działalność na rzecz porozumienia kultur i w tym też aspekcie odczuwam, że żyję w wiosce globalnej, bo czuję że jestem odpowiedzialny za sprawy, które dzieją się nie tylko tutaj, ale także gdzie indziej na świecie.

- Podlasie ma swoje europejskie marki. Pragnę zwrócić uwagę na tych, których często się nie wymienia podczas takich uroczystości, którzy często pozostają bezimienni – to animatorzy kultury, społecznicy, którzy wykonują fantastyczną pracę w naszym regionie – myślę tu o nauczycielach sejneńskich, którzy zrealizowali własnymi siłami wspaniały program o edukacji międzykulturowej, który można pokazać w każdym miejscu dzisiejszej Europy.

Nowy Honorowy Ambasador Województwa Podlaskiego zapowiedział też, że w najbliższym czasie wraz z całym zespołem rusza do Nowego Jorku, gdzie zostanie pokazany spektakl „Kroniki Sejneńskie”. W trakcie pobytu zostaną przeprowadzone projekcje filmów poświęconych Podlasiu, odbędą się również wykłady i spotkania na nowojorskich uniwersytetach.

Galę uświetniła swoim występem gwiazda polskiej estrady - Ewa Bem.

Przedstawiciel Stowarzyszenia Klaster Spożywczy „Naturalnie z Podlasia!” - Wojciech Dąbrowski przyznał, że nagroda jest dla niego z jednej strony ogromnym wyróżnieniem, ale także dużym wyzwaniem.

- Jest to ogromne wyzwanie czekające nas, jako przedsiębiorców, w ramach wspólnie działającej organizacji. Ogromne wyzwanie kierowane nie tylko na region województwa podlaskiego, ale szczególnie poza granice naszego kraju, bo tam skierowana jest nasza strategia działania. Jedną z czołowych płaszczyzn naszego działania jest tworzenie silnej marki regionalnej i to stawiamy sobie za cel nadrzędny.

Zdaniem Jadwigi Milewskiej – dyrektor Domu Pracy Twórczej w Wigrach, na Podlasiu jest tyle przeróżnych, wspaniałych smaków, że trudno było przewidzieć, że akurat zgłoszony przez nią „ Karp w borowikach” zostanie wyróżniony i zdobędzie główną nagrodę. 

- Myślę, że ta nagroda ma już swoją markę. Tytuł Podlaskiej Marki Roku przyciąga gości i mam nadzieję, ze u nas to również się sprawdzi, że więcej osób będzie chciało korzystać z naszej wspaniałej kuchni, bo to przecież nie tylko karp z borowikami, ale również wiele innych wspaniałości - powiedziała.

- Wszyscy pracownicy Ośrodka, rolnicy hodowcy, szefowie związków zrzeszających hodowców poszczególnych gatunków zwierząt jesteśmy bardzo szczęśliwi. Tym bardziej, że w tym roku będzie miała miejsce 15 edycja wystawy, a do tego ośrodek obchodzi swój jubileusz 60-lecia funkcjonowania. Mamy plany i pomysły na dalszy rozwój wystawy. Myślę, że ten laur – statuetka „Liść Dębu”, przyczyni się do tego i sprawi, że nasza wystawa będzie coraz większa i coraz lepsza - oceniła Mirosława Jaroszewicz – Łojewska, dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.


Kategoria POMYSŁ:

Inicjatywa klastrowa „ Naturalnie z Podlasia” – Stowarzyszenie Klaster spożywczy „ Naturalnie z Podlasia” – zwycięzca IV edycji
Stowarzyszenie Klaster Spożywczy „Naturalnie z Podlasia!” to inicjatywa skupiająca przedsiębiorstwa, instytucje naukowe, przedstawicieli samorządu lokalnego i organizacje działające na terenie województwa podlaskiego. Celem Stowarzyszenia jest kształtowanie wizerunku, promocja, podniesienie innowacyjności oraz konkurencyjności firm, ich produktów i usług.

Dni Sztuki Współczesnej – Białostocki Ośrodek Kultury – I wyróżnienie
Dni Sztuki Współczesnej są festiwalem trwale już istniejącym w świadomości białostoczan. Wydarzenie to odbywa się nieprzerwanie od 22 lat, a jego pomysłodawcą i organizatorem jest Białostocki Ośrodek Kultury. Festiwal ten jest obecnie jedynym wydarzeniem teatralnym w naszym mieście prezentującym kondycję teatru alternatywnego, stanowi ważny głos w dialogu polskiego środowiska alternatywnego. Głównym jego celem jest zaproponowanie odbiorcom uczty duchowej poprzez szeroką prezentację najciekawszych zjawisk współczesnego teatru. Ważnym kryterium doboru artystów jest niekonwencjonalny i eksperymentalny charakter ich działań teatralnych.
W programie głównym: widowiska teatralno -  muzyczne, teatr alternatywny, działania plenerowe. W rozszerzeniu programu: kino artystyczne, taniec współczesny, balet na ekranie, literatura

Zorganizowanie w Białymstoku 94 Światowego Kongresu Esperanto – Urząd Miejski w Białymstoku – II wyróżnienie
Światowy Związek Esperanto pozytywnie ocenił ofertę Miasta Białegostoku i wyraził zgodę na zorganizowanie w Białymstoku 94 Światowego Kongresu Esperanto. Produkt obejmuje 7 kongresowych dni spędzonych w Białymstoku przez ok. 3000 uczestników z 60-70 krajów świata w atmosferze festiwalu kultury polskiej i esperanckiej. Kongres docelowo ma pokazać organizatorom imprez z różnych dziedzin życia, że miasto posiada infrastrukturę umożliwiającą organizowanie w mieście imprez masowych dla wielu tysięcy uczestników, a różnorodna oferta wypoczynku i rozrywki w mieście jest w stanie sprostać oczekiwaniom gości.

Kategoria SMAK:

Karp pieczony z borowikami – Dom Pracy Twórczej w Wigrach – zwycięzca IV edycji
Do przygotowania potrzebujemy: karpia (około 2 kg), suszone grzyby, (oczywiście w sezonie grzybowym najwspanialszym dodatkiem będą grzyby zebrane w pobliskich lasach), sól, pieprz, natka pietruszki, cebula, śmietana, sok z cytryny, masła, koperek.
Całego karpia nacieramy przyprawami i pieczemy w piekarniku, cebulę z borowikami podsmażamy, dodajemy śmietanę, następnie dodajemy do karpia i chwilę zapiekamy. Karpia podajemy na półmisku obłożonego borowikami.
Do karpia podajemy wino Riesling, Sauvignon lub Chardonnay. Jednakże w przypadku tej potrawy nie do pogardzenia będzie cytrynówka, podkreślająca orientalny smak dania.

Szynka Puńska – „Lech” Garmażeria Staropolska Lech Zwolan – I wyróżnienie
Szynka Puńska produkowana jest według staropolskiej, tradycyjnej receptury. Staranny dobór surowców i przypraw zapewniają jej znakomity smak i aromat. Szynka Puńska jest peklowana przez wiele dni, metodą zalewową przy użyciu aromatycznych ziół, rosnących w lasach Podlasia, w rejonie Zielonych Płuc Polski. Tradycyjne wędzenie „zimnym dymem” trwa trzy dni. Stosujemy wyłącznie drewno dębowe, które nadaje szynce wyjątkowo intensywny zapach dymu i ziół. Cechą charakterystyczną szynki jest ciemna barwa powstająca przy procesie wędzenia oraz niezapomniany długo utrzymujący się aromat i smak.

Deser tatarski „ Listkowiec” z herbatą „Kruszynianką” – Agroturystyka „ Tatarska Jurta” – II wyróżnienie
Jest to ciasto drożdżowe podzielone na kilka części i bardzo cienko rozwałkowane. Poszczególne placki są składane i oblewane obficie roztopionym masłem. Na ostatni placek rozkładamy biały ser lub mak i zwijamy w rulon. Pieczemy 2 godziny w brytfannie. Podajemy z gorącą herbata specjalnie parzoną - „Kruszynianką”

Kategoria MIEJSCE:

Agroarena w Szepietowie – Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie – zwycięzca IV edycji
AGROARENA jest nazwą terenów wystawowych i pól doświadczalnych Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, jest formułą organizacji imprez promocyjno-rolniczych i prezentacji rolniczych. Mobilność, innowacyjność oraz perfekcyjność działań organizatorskich, a także współpraca z organizacjami społecznymi i zawodowymi rolników doprowadziły do uznania „magii Szepietowa” jako miejsca najlepszych imprez rolniczych.

Bulwary spacerowe nad rzeką Nettą i jeziorem Necko w Augustowie – Urząd Miejski w Augustowie – I wyróżnienie
Bulwary spacerowe nad rzeką Nettą i jeziorem Necko w Augustowie składają się z: bulwarów nad rzeką Nettą i jeziorem Necko, Molo imienia Radiowej Trójki nad jeziorem Necko i Elektrycznego Wyciągu Nart Wodnych.
Odnowione i odrestaurowane Bulwary nad rzeką Nettą i jeziorem Necko ciągną się na długości ponad 4 km. Przebiegają wzdłuż rzeki Netty po obu jej stronach oraz zalesionym brzegiem jeziora Necko.
Spacerując lub jadąc rowerem warto zatrzymać się przy położonym przy Bulwarach Molo Radiowej Trójki oraz Elektrycznym Wyciągu Nart Wodnych.
Nowe Molo nad jeziorem Necko zostało oddane do użytku w czerwcu 2007 roku. Jego powierzchnia wynosi ok. 3000 mkw. Pomosty mają 147 metrów szerokości i wychodzą 90 metrów w głąb jeziora.
Długość Elektrycznego Wyciągu Nart Wodnych wynosi 740 m, maksymalna prędkość, jaką może rozwinąć narciarz wynosi 58 km/h. Z wyciągu może korzystać jednocześnie 8 osób.

Odnowiony Rynek Miejski – Urząd Miejski w Białymstoku – II wyróżnienie
W piątkowy wieczór  19 października 2007 roku nastąpiło uroczyste otwarcie usytuowanego w centrum Białegostoku, odnowionego rynku miejskiego.  Rynek jest częścią - kto wie, czy nie najważniejszą - projektu przebudowy Rynku Kościuszki wraz z „przyległościami". Zmodernizowany Rynek Miejski stał się miejscem spotkań mieszkańców Białegostoku oraz miejscem, gdzie organizowane są różnorakie imprezy i uroczystości.

W trakcie uroczystości, wyróżnienia specjalne otrzymali także zwycięzcy plebiscytu internetowego „Wrót Podlasia”. Plebiscyt internetowy organizowany przez portal „Wrota Podlasia” trwał od 11 lutego do 10 marca.

Wzorem poprzednich edycji portal „Wrota Podlasia” umożliwił internautom włączenie się do tego prestiżowego przedsięwzięcia, jakim jest konkurs Marszałka Województwa Podlaskiego – „Podlaska Marka Roku”. Każdy użytkownik portalu mógł wskazać swojego faworyta w tegorocznej odsłonie konkursu we wszystkich kategoriach: Smak Roku, Miejsce Roku i Pomysł Roku 2007.

Produkty, które zdobyły największą liczbę głosów otrzymały tytuły „Najpopularniejszych Produktów Podlaskich – Nagrody Podlaskich Konsumentów”. W tym roku oddano ponad trzy tysiące trzysta głosów.

Nagrody Podlaskich Konsumentów zostały wręczone: Annie Okulczyk za jej „Pieczone pierogi” (kategoria Smak), Urzędowi Gminy w Narewce za „Galerię im. Tamary Sołoniewicz w Narewce” (kategoria Pomysł) i Podlaskiemu Ośrodkowi Doradztwa Rolniczego w Szepietowie za „Agroarenę w Szepietowie”.

Anna Okulczyk, której pierogi zdobyły największą liczbę głosów internautów:
- Bardzo mnie cieszy, że mój produkt znalazł uznanie wśród internautów. Myślę, że mój sukces wynika z tego, że brałam udział w wielu targach, na których dużo ludzi mogło spróbować mojego wyrobu. Ale przyznaję, że jest to dla mnie kompletnym zaskoczeniem. Myślałam, że zdobędę maksymalnie 20 głosów. Dziękuję wszystkim, którzy głosowali na mój produkt.

Wójt Gminy Narewka - Mikołaj Pawilcz podkreślił, że nagroda jest dla gminy wyróżnieniem i satysfakcją.

- Ten konkurs jest szansą właśnie dla takich małych gmin jak nasza, żeby miały te swoje pięć minut i mogły pokazać dla szerszego ogółu swoje małe osiągnięcia. To, że dzisiaj tutaj możemy być jest zasługą internautów, tych ludzi, którzy chcieli oddać głos na nasze przedsięwzięcie i dlatego zostało ono tak wysoko ulokowane, z czego bardzo się cieszę – stwierdził samorządowiec.

- Zdobyliśmy pierwsze miejsce w głosowaniu internetowym. Startowaliśmy w dwóch kategoriach – Pomysł i Miejsce. Zostaliśmy wyróżnieni w kategorii Miejsce. To zwycięstwo jest dla nas szczególnie ważne. Wiem, że bardzo dużo osób zagłosowało na Agroarenę. Można przypuszczać, że są wśród nich osoby, które odwiedziły Szepietowo i organizowane przez nas wystawy. Województwo podlaskie jest drugim po Wielkopolsce regionem typowo rolniczym. Mamy największą produkcję zwierzęcą z jednego hektara użytków rolnych, co oznacza, że jesteśmy prawdziwą potęgą w rolnictwie. Na zachodzie kraju króluje Polagra w kategorii wystaw rolniczych, zaś na wschodzie króluje Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Szepietowie – powiedziała Mirosława Jaroszewicz – Łojewska, dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

- Wszystkie przygotowania związane z tegoroczną edycją konkursu, wcześniejsza prezentacja produktów oraz dzisiejsza Gala pokazały celowość organizowania tej imprezy. W mojej ocenie wszystko udało się znakomicie. W przyszłym roku odbędzie się z całą pewnością kolejna – piąta już edycja Podlaskiej Marki Roku. Spróbujemy poszerzyć ją o kolejne, nowe elementy i mam nadzieję, że całość zafunkcjonuje w sposób znakomity – podsumował marszałek Jarosław Dworzański. 


 

facebook