Dodana: 29 kwiecień 2019 11:52

Zmodyfikowana: 29 kwiecień 2019 11:52

Otwarcie sezonu i Dni Dziczyzny w Wigierskim Parku Narodowym

Warsztaty kulinarne i sympozjum "Wśród wigierskich kniei i ostępów" będą towarzyszyć otwarciu sezonu letniego i Dniom Dziczyzny w Wigierskim Parku Narodowym. Impreza potrwa dwa dni (30 kwietnia - 1 maja) i odbędzie się w Pokamedulskim Klasztorze w Wigrach.

Ilustracja do artykułu świnka.jpg

30 kwietnia (wtorek), godz. 15.00-20.00
Warsztaty kulinarne - wyroby garmażeryjne z dziczyzny
Warszaty odbędą się w Reflektarzu Domu Królewskiego, a poprowadzi je Jolanta Maślak. W ramach zajęć przewidziana jest degustacja wyrobów z dziczyzny. Zapisywać się można do 25 kwietnia w punkcie informacyjnym w wigierskim klasztorze lub pod numerem tel.: 87 566 24 99. Koszt zajęć to 100 zł za osobę.

1 maja (środa), godz. 11.00-13.00
Sympozjum popularnonaukowe "Wśród wigierskich kniei i ostępów"
Program:
10.00 - powitanie gości,
10.15 - "W dawnych puszczach nad Wigrami" (Tomasz Naruszewicz),
10.45 - "Tradycje łowieckie a współczesna realizacja programów ochrony przyrody" (Wojciech Misiukiewicz),
11.15 - "Bartnictwo wczoraj i dziś" (Zdzisław Zaborowski),
11.45 - "Dwór królewski na Wigrach, czyli zanim przybyli tu kameduli" (Maciej Ambrosiewicz).

Wstęp na seminarium jest wolny. Odbędzie się ono w Galerii Dużej Domu Królewskiego, natomiast w Gelarii Małej przrewidziana jest strefa zabaw dla dzieci.

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook