Dodana: 7 lipiec 2018 18:32

Zmodyfikowana: 8 lipiec 2018 10:51

Znamy zwycięzców regionalnego etapu konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”

Szpikowany udziec z dzika, pstrąg w gorącym occie, ser zagrodowy Bielec, miody Letnia Dubiaga i Czerwcowe złoto – to tylko niektóre z produktów nagrodzonych w regionalnym etapie XVIII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Pierwsze miejsca w różnych kategoriach kulinarnych zdobyło jedenaście produktów. Kapituła konkursowa przyznała też wyróżnienia i ogłosiła nominacje do „Pereł 2018” – nagrody głównej przyznawanej podczas krajowego finału konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo” Laureaci odebrali nagrody z rąk Członka Zarządu Województwa Podlaskiego Bogdana Dyjuka i Wiceministra Rolnictwa Jacka Boguckiego Etap regionalny konkursu odbył się 7 lipca br. w Augustowie.

Ilustracja do artykułu Finał Nasze Kulinarne Dziedzictwo (2).jpeg

Do konkursu zgłoszono ponad produktów. Nagrody przyznawano w czterech kategoriach i łącznie jedenastu podkategoriach.  

Oto zwycięzcy

  1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

 podkategorie: 
- produkty i przetwory mięsne -
agrot. „Leśny Dworek” Małgorzata Ostapowicz za szpikowany udziec z dzika
- produkty i przetwory z ryb
Restauracja „Syta Panna” Beata i Tomasz Siergiejewiczowie za pstrąga w gorącym occie
- produkty i przetwory mleczne,
Produkty Mleczarskie S.C. Agnieszka i Marcin Bielec za ser zagrodowy „Bielec”
- miody
Pasieka „Słowianka”, Oliwia Pawłowska za miód  wielokwiatowy nektarowy „Letnia Dubiaga” i Pasieka „Słowianka” Szymon Pawłowski za miód wielokwiatowy nektarowy „Czerwcowe złoto”

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

 podkategorie: 
- przetwory owocowe
 nie przyznano nagrody
- przetwory warzywne
Gospodarstwo rolne. „Kiszenie z tradycją” Anna Sienkiewicz za buraka kiszonego
- produkty zbożowe
 Piekarnia „Tomcio Paluch”,  Anna Zubrycka za chleb żytni na naturalnym zakwasie
- wyroby cukiernicze
 Monika Giczewska Jagodzianka z kruszonką i „Bite” Teresa Biziewska za dziada, bankuchena, kołacza, sękacza

III. Napoje regionalne

 podkategorie  
- napoje bezalkoholowe,
Gospodarstwo „Muzeum Chleba” Władysław Gryka Kompot z rajskich jabłuszek
- napoje  alkoholowe
Old Polish Vodka, sp. z o.o., Marcin Sarnacki za samogon podlaski palony


IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi 
(np. farsze).

„Zajazd Herbu Wielbut” Monika Kosiorek-Olbryś za rejbak

Wyróżnienia

„Augustowskie Smaki Natury” Irena i Piotr Och Pasztet z królika
Masarnia „Biebrzańskie smaki”, Małgorzata Wojtach Salceson biebrzański
Agroturystyka „Na końcu świata” Bogdan Potocki Polędwica barania
„Sery Basi” spółka z o.o. Barbara Żeliszczak Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny – Dojrzały
Gospodarstwo  serowarskie Jan Tomaszewski Ser „olszański” dojrzewający
Gospodarstwo rolne Ostrowie, Marek Raducha Masło swojskie
„Sadowa Przystań” Katarzyna Jurgilewicz Powidła truskawkowe
Joanna Filipczuk Wino owocowe

 

Nominowani do „Pereł 2018”
Kindziuk Masarnia, Tadeusz Protasiewicz
Kiełbasa biebrzańska podsuszana Masarnia „Biebrzańskie smaki”, Małgorzata Wojtach
Twarożek kozi „Augustowskie Smaki Natury” Irena Och
Sękacz Kuligowski Gosp. Agrot. „U Doroty” Dorota Markowska
Keks dojrzewający Restauracja „Syta Panna” Beata i Tomasz Siergiejewicz
Sok z buraka kiszonego (kwas buraczany) gosp.rolne „Kiszenie z tradycją”, Anna i Marek Sienkiewicz
Miód pitny podlaski „Miodosytnia Podlaska”, Dawid Olesiuk

 

ak
fot. Wojciech Oksztol 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook