Dodana: 11 kwiecień 2018 12:55

Zmodyfikowana: 12 kwiecień 2018 11:08

To już dzisiaj! Rozpoczął się Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Tradycyjny Stół Wielkanocny”

Dwadzieścia zespołów, reprezentujących głównie koła gospodyń wiejskich z całego województwa, rozpoczęło w środę 11 kwietnia rywalizację na najpiękniejszy, najbardziej tradycyjny, a przede wszystkim na najsmaczniejszy stół wielkanocny. – Na specjalne zaproszenie wójta Szumowa pana Jarosława Cukiermana jesteśmy dzisiaj w tej gościnnej gminie – mówił przed rozpoczęciem konkursu Stefan Krajewski, Członek Zarządu Województwa Podlaskiego. – Mam nadzieję, że dzięki temu konkursowi nasze tradycyjne potrawy przygotowywane od pokoleń na świąteczne stoły w Podlaskiem mają szanse na przetrwanie.

Ilustracja do artykułu glowne.jpeg

Konkurs na „Tradycyjny Stół Wielkanocny” jest już drugim po konkursie bożonarodzeniowym organizowanym przez Department Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego. To wtedy okazało się, jaki potencjał drzemie w licznych kołach i stowarzyszeniach gospodyń z Podlaskiego – jak wielkie skarby czekają ciągle na odkrycie  w kulinarnych zapiskach gospodyń domowych.

Organizatorzy liczą, że nie inaczej będzie i tym razem. Zwłaszcza, że zgłosiło się aż dwadzieścia zespołów z których każdy przygotował pełen stół wielkanocnych przysmaków - ZOBACZ FOTOREPORTAŻ I RELACJĘ VIDEO Z TEGO WYDARZENIA.

- Bardzo się cieszę, że Urząd Marszałkowski przyjął nasze zaproszenie i tak uroczysty konkurs może odbywać się na terenie naszej gminy – mówił wójt Szumowa Jarosław Cukierman. - Mam nadzieję, że stanie się to tradycją i takie świąteczne konkursy będziemy organizować cyklicznie. W końcu jest nas 20 kół, stowarzyszeń, które wyróżniają się aktywnością i za to bardzo chcielibyśmy wam podziękować, także poprzez ten konkurs, ale i atrakcyjne nagrody.

Uczestnicy mieli  za zadanie przygotować potrawy tradycyjnie szykowane na stół wielkanocny, wywodzące się z miejscowych tradycji kulinarnych i oparte na lokalnych produktach. Jury będzie oceniać zarówno smak, wygląd potrawy, estetykę stołu, ale przede wszystkim powiązanie tych elementów z historią, tradycją i zwyczajami regionu.

Komisja rozpoczęła swoją pracę o godz. 12. Ogłoszenie wyników spodziewane jest po godz. 14.

W Gminnym Ośrodku Kultury w Szumowie do walki o zwycięski laur walczy:

- Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Dąbrówce
- Koło Gospodyń Wiejskich „Dobry Las”
- Stowarzyszenie „Moszczonka” w Moszczonie Pańskiej
- Koło Gospodyń Wiejskich „Boróweczki” ze Srebrnego Borku
- Koło Gospodyń Wiejskich „Sąsiadki”, Łady Polne
- Koło Gospodyń Wiejskich „Sreberka” ze Srebrnej
- Koło Gospodyń Wiejskich „Radwany”
- Koło Gospodyń Wiejskich „Paprotki”, Paproć Duża
- Koło „Dobrej Pani Domu”, Szumowo
- Koło Gospodyń Wiejskich w Łętownicy
- reprezentacja Sokólskiego Ośrodka Kultury
- Koło Gospodyń Wiejskich z Sielca
- reprezentacja Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów w Krasnopolu
- Koło Gospodyń Wiejskich w Pęchratce Polskiej
- Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrzyniówce
- Koło Gospodyń Wiejskich Mały Płock
- Stowarzyszenie „Korycinianki”
- Matki Polki Turoślanki
- Koło Gospodyń Wiejskich w Ostrożnym
- Koło Gospodyń Wiejskich „Kumoszki”, Wądołki Bućki

Uczestników konkursu ocenia jury w składzie:

  1. Renata Reda – dziennikarka Radia Białystok, prowadząca magazyn „Smaki Podlasia”;
  2. Andrzej Lechowski – Dyrektor Muzeum Podlaskiego w Białymstoku;
  3. Anna Ragińska – koordynator ds. poromocji restauracji Retro w Łomży, zajmuje się branżą kulinarną od 9 lat, interesuje się kulinariami, kulturą gastronomiczną i tradycją
  4. Tomasz Siergiejewicz – trzykrotny laureat nagrody „Perła” w Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” (2008 roku za „Węgorza w sosie koperkowym”, w 2009 roku za „Pasztet z sandacza z rakami”, w 2015 roku za „Szczupaka faszerowanego pieczonego w tataraku”
  5. Jarosław Cukierman – Wójt Gminy Szumowo;
  6. Stefan Krajewski – Członek Zarządu Województwa Podlaskiego, przedstawiciel Marszałka Województwa Podlaskiego.

(mk)

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook