Dodana: 9 lipiec 2018 12:46

Zmodyfikowana: 9 lipiec 2018 12:46

Smacznie, zdrowo i tradycyjnie. W Augustowie odbył się XVIII finał konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki regionów”

Tym razem rozstrzygnięcie etapu regionalnego konkursu odbyło się w Augustowie. Ponad sto kulinarnych skarbów, wytwarzanych tylko metodami tradycyjnymi prezentowało kilkudziesięciu producentów. . Jak podkreślał Członek Zarządu Województwa Podlaskiego Bogdan Dyjuk otwierając kulinarne zmagania – jury będzie miało niełatwe zadanie, aby spośród tylu przysmaków wybrać te jedyne, najlepsze, najsmaczniejsze…

Ilustracja do artykułu Kulinarne Dziedzictwo cz 2 (20).jpeg

- Nasze dziedzictwo  kulinarne jest przebogate i stanowi jeden z naszych największych skarbów – mówił Bogdan Dyjuk –  Produkty wytwarzane według tradycyjnych receptur cieszą się coraz większą popularnością  i wśród  turystów i samych mieszkańców.  To wielki i wspaniały powrót tego co dobre, zdrowe i ekologiczne-dodał marszałek.

Bogdan Dyjuk podkreślił, że jednym z filarów rozwoju turystyki w danym regionie jest właśnie bogactwo tradycyjnej kuchni.
- Będąc w nowym miejscu szukamy, tego co charakterystyczne dla kulinariów danego regionu.

Nasze Kulinarne Dziedzictwo to ogólnopolski konkurs o wieloletniej tradycji, którego głównym celem jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Jest skierowany do osób wytwarzających w tradycyjny sposób produkty kulinarne.

Produkty zgłaszane do konkursu zostały kwalifikowane do czterech głównych kategorii -  produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne, inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze). Jeden wytwórca mógł zgłosić po jednym produkcie w każdej kategorii, czyli maksymalnie cztery  produkty.

Kapituła konkursowa oceni i wybierze zwycięzców poszczególnych kategorii. We wrześniu wezmą oni udział w krajowym finale konkursu i powalczą o prestiżowy tytuł „Perła 2018”


Pierwszy etap konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki regionów” odbywa się podczas targów turystycznych Agro-Eko 

czytaj też: XVIII edycja Naszego Kulinarnego Dziedzictwa



 

ak
fot/video: Wojciech Oksztol

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook