Smacznie, zdrowo i tradycyjnie. W Augustowie odbył się XVIII finał konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki regionów”
Tym razem rozstrzygnięcie etapu regionalnego konkursu odbyło się w Augustowie. Ponad sto kulinarnych skarbów, wytwarzanych tylko metodami tradycyjnymi prezentowało kilkudziesięciu producentów. . Jak podkreślał Członek Zarządu Województwa Podlaskiego Bogdan Dyjuk otwierając kulinarne zmagania – jury będzie miało niełatwe zadanie, aby spośród tylu przysmaków wybrać te jedyne, najlepsze, najsmaczniejsze…
- Nasze dziedzictwo kulinarne jest przebogate i stanowi jeden z naszych największych skarbów – mówił Bogdan Dyjuk – Produkty wytwarzane według tradycyjnych receptur cieszą się coraz większą popularnością i wśród turystów i samych mieszkańców. To wielki i wspaniały powrót tego co dobre, zdrowe i ekologiczne-dodał marszałek.
Bogdan Dyjuk podkreślił, że jednym z filarów rozwoju turystyki w danym regionie jest właśnie bogactwo tradycyjnej kuchni.
- Będąc w nowym miejscu szukamy, tego co charakterystyczne dla kulinariów danego regionu.
Nasze Kulinarne Dziedzictwo to ogólnopolski konkurs o wieloletniej tradycji, którego głównym celem jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Jest skierowany do osób wytwarzających w tradycyjny sposób produkty kulinarne.
Produkty zgłaszane do konkursu zostały kwalifikowane do czterech głównych kategorii - produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne, inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze). Jeden wytwórca mógł zgłosić po jednym produkcie w każdej kategorii, czyli maksymalnie cztery produkty.
Kapituła konkursowa oceni i wybierze zwycięzców poszczególnych kategorii. We wrześniu wezmą oni udział w krajowym finale konkursu i powalczą o prestiżowy tytuł „Perła 2018”
Pierwszy etap konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki regionów” odbywa się podczas targów turystycznych Agro-Eko
czytaj też: XVIII edycja Naszego Kulinarnego Dziedzictwa
ak
fot/video: Wojciech Oksztol