Dodana: 30 maj 2016 13:26

Zmodyfikowana: 1 czerwiec 2016 14:00

Regionalne produkty z Podlaskiego na dwóch festiwalach kulinarnych

W dniach 28-29 maja na stadionie miejskim w Bychawie stanęło miasteczko produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych – odbywały się tam dwa festiwale kulinarne „Na kulinarnym szlaku Wschodniej Polski” i „W Krainie pierogów”. W sobotę na głównej scenie prezentowały się zespoły ludowe, tradycyjne, chóry oraz goście z Ukrainy i Białorusi. W niedzielę na scenie pojawił się m.in. zespół Akcent.

Ilustracja do artykułu ciasta - Kopia.jpg

Podczas Festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” oprócz prezentacji szerokiej gamy produktów regionalnych i tradycyjnych zaprezentowały się dwa zespoły z województwa podlaskiego: Polne Maki z Dołubowa oraz Chór Seniora Jesień z Drohiczyna.

W niedzielę podczas Festiwalu „W Krainie Pierogów” Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Szumowo zorganizowały na stoisku Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego prezentację pierogów wraz z degustacją. Stoisko Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego zostało przygotowane wspólnie z Miejsko-Gminnym Ośrodkiem Kultury w Drohiczynie oraz Lokalna Grupą Działania "Tygiel Doliny Bugu".

Produkty prezentowane w trakcie imprezy:

- pierogi,

- chleb żytni na zakwasie wypiekany w tradycyjnym piecu,

- kapusta z beczki kiszona w główce,

- sękacze,

- mrowisko, makowiec,

- keks, piernik, babka Panettone,

- ser podpuszczkowy dojrzewający z mleka krowiego niepasteryzowanego,

- jaja z gospodarstwa,

- śmietana z gospodarstwa,

- owoce z gospodarstwa,

- tradycyjne wędliny,

- garmażerka,

- sery nadbużańskie dojrzewające i twarogowe,

- wędliny tradycyjne,

- wędliny wiejskie: swojska kiełbasa wędzona, szynka staropolska, polędwica surowa suszona, wędzony boczek, wędzona polędwica, kiełbasa z czosnkiem niedźwiedzim, golonka nadziewana, rolada ziołowa,

- ser koryciński swojski,

- zioła, mieszanki ziołowe, przyprawy, oleje, nasiona, przetwory, napoje.




W ramach promocyjnego przedsięwzięcia „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” w kategorii „produkty” miejsca od pierwszego do trzeciego zajęły kolejno: pierogi wigierskie Teresy Biziewskiej z miejscowości Wigry (Podlasie), sery domowe Leda-Ser z Wólki Krowickiej (Podkarpacie) i pierogi z farszem mięsnym z Krzczonowa (Lubelskie), natomiast w kategorii „stoisko”: pierwsze miejsce zajęła ekspozycja „Ziołowy Zakątek” z Korycin (Podlasie), drugie-„Tymiankowy Smak Fajsławic” (Lubelskie), trzecie-Stowarzyszenie „Dolina Strugu” (Podkarpacie).

Konkursy w ramach święta „W Krainie Pierogów” dotyczyły rzecz jasna tematyki pierogowej. W kategorii „najlepsze pierogi” zwyciężyły pierogi z serem i miętą Stowarzyszenia Kobiet „Nowoczesna Gospodyni” z miejscowości Świdno (Lubelskie) przed pierogami smażonymi  z rabarbarem Teresy Biziewskiej z miejscowości Wigry (Podlasie) i pierogami z pokrzywą i twarogiem przygotowanymi przez reprezentację gminy Szumowo (Podlasie).

W kategorii „najładniejsza prezentacja pierogów” pierwsze miejsce zajęło KGW „Chruślanki Józefowskie z Józefowa (Lubelskie), drugie-Koło Aktywnych Kobiet Gminy Fajsławice (Lubelskie), trzecie-Bychawskie Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych (Lubelskie).

Nagrody wręczyli wicemarszałek Artur Walasek, burmistrz Bychawy Janusz Urban, przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego - Jacek Jasiński Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich, przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego - Sławomir Struski Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Środowiska, przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego -Dorota Jamrozy, kierownik referatu w Departamencie Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook