O jakości żywności w gronie ekspertów
W środę, 28 marca br. miało miejsce pierwsze spotkanie Grupy Tematycznej ds. Jakości Żywności, którą powołano jako organ doradczy, funkcjonujący przy Samorządzie Województwa Podlaskiego w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Zespół ten będzie zajmować się szeroko rozumianą problematyką tzw. „produktów lokalnych”, czego efektem ma być wspieranie rozwoju gospodarczego, opartego o wysokiej jakości produkty rolne oraz drobne przetwórstwo.
- Naszym celem jest tworzenie wartości dodanej, aby producenci, którzy oferują żywność, której jakość wynika ze stosowania tradycyjnych i ekologicznych metod przetwórstwa mogli uzyskiwać godziwe zyski. Zwracając uwagę na jakość żywności dbamy również o zdrowie mieszkańców naszego województwa – przekonywał otwierając spotkanie Stefan Krajewski, Członek Zarządu Województwa Podlaskiego.
Grupę Tematyczną ds. Jakości Żywności tworzy zespół 22 osób, w skład którego wchodzą reprezentanci ważnych instytucji z otoczenia sektora rolnictwa – takich jak Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Swoją reprezentacje mają również lokalne grupy działania, samorząd terytorialny, ośrodki naukowe, stowarzyszenia oraz producenci. Wspólnie wypracowane stanowiska i opinie tak szeroko reprezentowanego środowiska związanego z sektorem żywności, z pewnością będą dla władz województwa cennym źródłem informacji.
- Realizacja działań związanych z produktami lokalnymi nie jest co prawda niczym nowym w naszym urzędzie, ale bardzo cieszy mnie, że w ramach zasobów kadrowych Departamentu udało nam się wydzielić osobę, która zajmie się koordynowaniem różnych działań sprzyjających rozwojowi tego segmentu gospodarki. Ważnym dla nas aspektem jest konstruktywna współpraca, której celem będzie optymalne wykorzystanie potencjału żywności wysokiej jakości w regionie i rozwiązywanie problemów – mówiła Iwona Krzyżanowska, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich.
A problemów nie zabraknie, na spotkaniu pojawiło się ich wiele: konkurencja ze strony nielegalnych producentów, słaba wiedza rolników o możliwościach związanych z przetwórstwem, brak umiejętności przekładania prawa na praktykę prowadzenia zakładu. Pojawiły się również szanse. Uczestnicy zwrócili uwagę na możliwości zintegrowanej promocji i wspólnej wizualizacji produktów lokalnych, wykorzystania przebiegającego przez województwo szlaku rowerowego Green Velo, a także generowanie popytu na żywność funkcjonalną, wytwarzaną w lokalnych gospodarstwach poprzez edukowanie społeczeństwa. Zwrócono również uwagę na potrzebę harmonizowania wymogów sanitarno-weterynaryjnych, aby z jednej strony zapewnić doskonałą jakość handlową produktów oraz ponadprzeciętne walory smakowe, z drugiej zaś zadbać o wskazanie możliwych do udźwignięcia rozwiązań technicznym miejsca produkcji.
- Na szkoleniach serowarskich zwracałem uwagę na podręcznik serowarski, regulujący w elastyczny sposób zasady produkcji, który opracowano w Departamencie Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego. Cieszę się, że niedługo ukaże się w druku – mówił Mariusz Żeliszczak serowar z Wiżajn.
Prace zespołu będą miały charakter ciągły, a współpraca przebiegać będzie wielotorowo – również w przerwach (a nawet przede wszystkim) pomiędzy spotkaniami. O postępach będziemy Państwa na bieżąco informować, a zainteresowanych tematem prosimy o kontakt: produkty@wrotapodlasia.pl
Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich