Dodana: 16 czerwiec 2016 08:27

Zmodyfikowana: 16 czerwiec 2016 09:28

Nasze kulinarne dziedzictwo. Prawdziwe bogactwo Podlasia WYNIKI KONKURSU

Ponad stu regionalnych producentów i ponad 140 przepysznych produktów podziwiać i smakować można było w środę 15 czerwca w czasie XVI edycji konkursu „Nasze regionalne dziedzictwo – Smaki Regionów”. – Podlaskie różnymi kulinariami stoi. To bogactwo które chcemy i mamy nadzieję cały czas odkrywać – podkreślał Jerzy Leszczyński, Marszałek Województwa Podlaskiego.

Ilustracja do artykułu kulinarne dziedzictwo.jpg

Tradycyjnie już, jak to jest od początku trwania tego konkursu – tak i tegoroczna jego edycja odbyła się w przyjaznych progach białostockich „Spodków”.  Zjechali regionalni producenci ze wszystkich zakątków Podlaskiego, zjednoczeni nadzieją, że to właśnie ich specjał zyska przychylność jury, a w przyszłości także i rozpoznawalność i zainteresowanie konsumentów z całej Polski.

- Kulinarne dziedzictwo jest jednym z walorów województwa podlaskiego, które słynie z niepowtarzalnych smaków, przyciągających do naszego regionu turystów z całego kraju i zagranicy – nie ma wątpliwości Stefan Krajewski, Członek Zarządu Województwa Podlaskiego. -  To niewątpliwie atut, który chcemy pielęgnować.

Odbywający się konkurs (FOTOREPORTAŻ znajdziesz TUTAJ) jest szansą na podtrzymywanie tradycji kulinarnej i ocalenie od zapomnienia „kulinarnych perełek” regionu, które mają szansę na dołączenie do grona zarejestrowanych na Liście Produktów Tradycyjnych wyrobów takich jak: Ser narwiański, Kumpiak podlaski, Sejneński Szczupak Faszerowany, Kruszewska kapusta kiszona, Makowiec z Ejszeryszek, Masło tradycyjne z Filipowa, Miód augustowski, Kartacze, Miód kwarciany czy Pisanka lipska.

– Ten konkurs jest niezwykle ważny dla naszego regionu. Mamy się czym chwalić i  czego być dumnym – podkreślał marszałek Jerzy Leszczyński.  - Myślę, że dzisiejszy konkurs wyłoni najlepszych, ale wszystkim wam życzę żebyście mieli satysfakcję z tego co robicie, a Wasze produkty nie tylko dawały radość tworzenia ale i odpowiednie pieniądze.

Podlaski konkurs jest pierwszym etapem konkursu, gdzie wyłonieni zostaną kandydaci do tytuły „PERŁA 2016”. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2016”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – zostaną wręczona na Wielkim Finale Konkursu w czasie poznańskich targów PolAgra.

–  Podlasie to zagłębie wspaniałych produktów, ale bez współpracy z urzędem marszałkowskim nie mogliśmy zorganizować konkursu w tak ogromnym wymiarze – nie ma wątpliwości Izabella Byszewska, Krajowy Koordynator Konkursu „nasze Kulinarne Dziedzictwo” z Polskiej Izby Produktów Regionalnych i Lokalnych. – Pamiętam, że kiedy w 2000 roku pierwszy raz organizowaliśmy ten konkurs, to wydawało się nam, że te produkty się wyczerpią. Jesteście jednak państwo tak silnym regionem, o tak silnej tożsamości kulturowej, wielonarodowej, że wydaje się, że ten konkurs potrwa do końca świata i jeden dzień dłużej. Podlasie produktem stoi.

 

W tym roku jury pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej przyznało następujące nagrody: :

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategorie:

1. Produkty i przetwory mięsne:

I nagroda: 

PAULINA DERESZ za szynkę wołową z siana

MARIA GICZEWSKA za golonkę z garnka

TADEUSZ PROTASIEWICZ za kump wędzony

Nagroda Agencji Rynku Rolnego Odział Terenowy w Białymstoku:

ŁUKASZ KOLIŃSKI za przysmak sołtysa

KRZYSZTOF WOJTACH za słoninkę z lubczykiem

2. Produkty i przetwory z ryb

I nagroda:

BEATA PREJS-SIERGIEJEWICZ za kotlet ze szczupaka

3. Produkty mleczne

-

3. Miody

I nagroda:

MAŁGORZATA OSTAPCZOWICZ za miód majowy leśny

Nagroda Agencji Rynku Rolnego Odział Terenowy w Białymstoku:

GRZEGORZ MIKOŁAJCZYK, Pasieka PODR Szepietowo za miód rzepakowy

Wyróżnienia:

ALINA JANKOWSKA za pasztet z gęsi

BOŻENA GOŁKOWSKA za ser swojski wędzony

OLIWIA PAWŁOWSKA za miód "Wiosenne przebudzenie"

AGNIESZKA ZIELEWICZ za miód wielokwiatowy z Doliny Narwi

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

Podkategorie:

1. Przetwory owocowe

I nagroda 

TERESA WASILEWSKA za galaretkę z owoców z czarnego bzu

2. Przetwory warzywne

 

I nagroda

TERESA WYKOWSKA za kapustę kiszoną w beczce

3. Produkty zbożowe

-

4. Wyroby cukiernicze

nagroda:

JOLANTA POSŁAWSKA  za ciastka siemiatyckie

Nagroda Agencji Rynku Rolnego Odział Terenowy w Białymstoku

TERESA BIZIEWSKA za ciasto dziad/bankuchen

Wyróżnienia:

KRZYSZTOF ZEMBROWSKI za olej rydzowy z lnianki

BARBARA GIEMZA za hajnowskie chrusty

III. Napoje regionalne
           
Podkategorie:

1. Napoje bezalkoholowe

I nagroda

ANNA I MAREK SIENKIEWICZ za sok z kiszonego buraka

2. Napoje alkoholowe

I nagroda

MARCIN SARNACKI "OLD POLISH VODKA" za zestaw wódek z Podlasia

IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

I nagroda

ANDRZEJ HRYC za kartacze

Nagroda Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego

JOLANTA KOCHAŃSKA za pierogi mięsne z dziczyzną

Wyróżnienia:

MARIA SZMURŁO za kokory

Wzorem lat poprzednich zostały przyznane nagrody specjalne w kategorii „od pola do stołu”

I - RADOSŁAW MIŁKOWSKI  za jaja od zielononóżek

II - MARIOLA DZIUBONOS "BROWAR MARKOWY" za piwa regionalne

III - MARTA KRYJAN - za zupę z pokrzywy

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody "Perła 2016" następujące produkty:

1. SZYNKA ZE SŁONINKĄ - GRAŻYNA PUTKOWSKA

2. OKOŃ W ZALEWIE OCTOWEJ - MONIKA GICZEWSKA

3. LODY TRADYCYJNE - NINA POSŁAWSKA

4. BANKUCHEN "RAGUOLIS" - REGINA PIK

5. MIELNICKI KOROWAJ WESELNY - HELENA DATCZUK

6. NALEWKA ŻENICHA - JOLANTA MAKAR

Produkty konkursowe oceniała komisja w składzie:

Izabella Byszewska - Przewodnicząca Kapituły Krajowej, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego

Jan Zwoliński - Członek jury, Wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego  

Łucja Jabłońska - Dyrektor Departamentu Finansów Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego

Joanna Czarkowska – Koordynator Sekcji WGDiA w Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

Hubert Czochański - Białostockie Muzeum Wsi

 

 

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook