Nasze kulinarne dziedzictwo. Prawdziwe bogactwo Podlasia WYNIKI KONKURSU
Ponad stu regionalnych producentów i ponad 140 przepysznych produktów podziwiać i smakować można było w środę 15 czerwca w czasie XVI edycji konkursu „Nasze regionalne dziedzictwo – Smaki Regionów”. – Podlaskie różnymi kulinariami stoi. To bogactwo które chcemy i mamy nadzieję cały czas odkrywać – podkreślał Jerzy Leszczyński, Marszałek Województwa Podlaskiego.
Tradycyjnie już, jak to jest od początku trwania tego konkursu – tak i tegoroczna jego edycja odbyła się w przyjaznych progach białostockich „Spodków”. Zjechali regionalni producenci ze wszystkich zakątków Podlaskiego, zjednoczeni nadzieją, że to właśnie ich specjał zyska przychylność jury, a w przyszłości także i rozpoznawalność i zainteresowanie konsumentów z całej Polski.
- Kulinarne dziedzictwo jest jednym z walorów województwa podlaskiego, które słynie z niepowtarzalnych smaków, przyciągających do naszego regionu turystów z całego kraju i zagranicy – nie ma wątpliwości Stefan Krajewski, Członek Zarządu Województwa Podlaskiego. - To niewątpliwie atut, który chcemy pielęgnować.
Odbywający się konkurs (FOTOREPORTAŻ znajdziesz TUTAJ) jest szansą na podtrzymywanie tradycji kulinarnej i ocalenie od zapomnienia „kulinarnych perełek” regionu, które mają szansę na dołączenie do grona zarejestrowanych na Liście Produktów Tradycyjnych wyrobów takich jak: Ser narwiański, Kumpiak podlaski, Sejneński Szczupak Faszerowany, Kruszewska kapusta kiszona, Makowiec z Ejszeryszek, Masło tradycyjne z Filipowa, Miód augustowski, Kartacze, Miód kwarciany czy Pisanka lipska.
– Ten konkurs jest niezwykle ważny dla naszego regionu. Mamy się czym chwalić i czego być dumnym – podkreślał marszałek Jerzy Leszczyński. - Myślę, że dzisiejszy konkurs wyłoni najlepszych, ale wszystkim wam życzę żebyście mieli satysfakcję z tego co robicie, a Wasze produkty nie tylko dawały radość tworzenia ale i odpowiednie pieniądze.
Podlaski konkurs jest pierwszym etapem konkursu, gdzie wyłonieni zostaną kandydaci do tytuły „PERŁA 2016”. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2016”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – zostaną wręczona na Wielkim Finale Konkursu w czasie poznańskich targów PolAgra.
– Podlasie to zagłębie wspaniałych produktów, ale bez współpracy z urzędem marszałkowskim nie mogliśmy zorganizować konkursu w tak ogromnym wymiarze – nie ma wątpliwości Izabella Byszewska, Krajowy Koordynator Konkursu „nasze Kulinarne Dziedzictwo” z Polskiej Izby Produktów Regionalnych i Lokalnych. – Pamiętam, że kiedy w 2000 roku pierwszy raz organizowaliśmy ten konkurs, to wydawało się nam, że te produkty się wyczerpią. Jesteście jednak państwo tak silnym regionem, o tak silnej tożsamości kulturowej, wielonarodowej, że wydaje się, że ten konkurs potrwa do końca świata i jeden dzień dłużej. Podlasie produktem stoi.
W tym roku jury pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej przyznało następujące nagrody: :
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:
1. Produkty i przetwory mięsne:
I nagroda:
PAULINA DERESZ za szynkę wołową z siana
MARIA GICZEWSKA za golonkę z garnka
TADEUSZ PROTASIEWICZ za kump wędzony
Nagroda Agencji Rynku Rolnego Odział Terenowy w Białymstoku:
ŁUKASZ KOLIŃSKI za przysmak sołtysa
KRZYSZTOF WOJTACH za słoninkę z lubczykiem
2. Produkty i przetwory z ryb
I nagroda:
BEATA PREJS-SIERGIEJEWICZ za kotlet ze szczupaka
3. Produkty mleczne
-
3. Miody
I nagroda:
MAŁGORZATA OSTAPCZOWICZ za miód majowy leśny
Nagroda Agencji Rynku Rolnego Odział Terenowy w Białymstoku:
GRZEGORZ MIKOŁAJCZYK, Pasieka PODR Szepietowo za miód rzepakowy
Wyróżnienia:
ALINA JANKOWSKA za pasztet z gęsi
BOŻENA GOŁKOWSKA za ser swojski wędzony
OLIWIA PAWŁOWSKA za miód "Wiosenne przebudzenie"
AGNIESZKA ZIELEWICZ za miód wielokwiatowy z Doliny Narwi
II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie:
1. Przetwory owocowe
I nagroda
TERESA WASILEWSKA za galaretkę z owoców z czarnego bzu
2. Przetwory warzywne
I nagroda
TERESA WYKOWSKA za kapustę kiszoną w beczce
3. Produkty zbożowe
-
4. Wyroby cukiernicze
I nagroda:
JOLANTA POSŁAWSKA za ciastka siemiatyckie
Nagroda Agencji Rynku Rolnego Odział Terenowy w Białymstoku
TERESA BIZIEWSKA za ciasto dziad/bankuchen
Wyróżnienia:
KRZYSZTOF ZEMBROWSKI za olej rydzowy z lnianki
BARBARA GIEMZA za hajnowskie chrusty
III. Napoje regionalne
Podkategorie:
1. Napoje bezalkoholowe
I nagroda
ANNA I MAREK SIENKIEWICZ za sok z kiszonego buraka
2. Napoje alkoholowe
I nagroda
MARCIN SARNACKI "OLD POLISH VODKA" za zestaw wódek z Podlasia
IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
I nagroda
ANDRZEJ HRYC za kartacze
Nagroda Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego
JOLANTA KOCHAŃSKA za pierogi mięsne z dziczyzną
Wyróżnienia:
MARIA SZMURŁO za kokory
Wzorem lat poprzednich zostały przyznane nagrody specjalne w kategorii „od pola do stołu”
I - RADOSŁAW MIŁKOWSKI za jaja od zielononóżek
II - MARIOLA DZIUBONOS "BROWAR MARKOWY" za piwa regionalne
III - MARTA KRYJAN - za zupę z pokrzywy
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody "Perła 2016" następujące produkty:
1. SZYNKA ZE SŁONINKĄ - GRAŻYNA PUTKOWSKA
2. OKOŃ W ZALEWIE OCTOWEJ - MONIKA GICZEWSKA
3. LODY TRADYCYJNE - NINA POSŁAWSKA
4. BANKUCHEN "RAGUOLIS" - REGINA PIK
5. MIELNICKI KOROWAJ WESELNY - HELENA DATCZUK
6. NALEWKA ŻENICHA - JOLANTA MAKAR
Produkty konkursowe oceniała komisja w składzie:
Izabella Byszewska - Przewodnicząca Kapituły Krajowej, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
Jan Zwoliński - Członek jury, Wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
Łucja Jabłońska - Dyrektor Departamentu Finansów Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego
Joanna Czarkowska – Koordynator Sekcji WGDiA w Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
Hubert Czochański - Białostockie Muzeum Wsi