Dodana: 10 sierpień 2016 09:21

Zmodyfikowana: 10 sierpień 2016 09:32

Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski w Baszni Dolnej

7 sierpnia w Kresowej Osadzie w Baszni Dolnej po raz trzeci w ramach przedsięwzięcia „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” spotkali się wystawcy produktów regionalnych i tradycyjnych z trzech województw: podlaskiego, lubelskiego i podkarpackiego.

Ilustracja do artykułu 13.JPG

W trakcie kolejnej wystawy, oprócz prezentacji szerokiej gamy produktów regionalnych zaprezentowali się: Zespół Pieśni i Tańca KRESY, Zespół „Niespodzianka”, Zespół pieśni i tańca z Diosdu (Węgry), Kapela Wileńska, Kapela z Futomy, Karczmarze na Nowo, Enej. W ramach wspólnego przedsięwzięcia województw wystawcy wzięli udział w konkursie kulinarnym „Kresowe Jadło”.

Komisja oceniała 39 produktów 17 producentów.

I miejsce: Syrop miętowy – Stowarzyszenie na rzecz rozwoju Gminy Fajsławice Pani Feliksa Gorzkowska (woj. lubelskie)

II miejsce: Nalewka z kwiatu bzu – Old Polish Vodka – Lewkowo Stare Gmina Narewka – (woj. podlaskie)

III miejsce: Zupa z cukinii z czosnkiem niedźwiedzim– Stowarzyszenie „Dolina Strugu” – (woj. podkarpackie)

Wyróżnienie: za polędwicę za suszoną Rarytasy z Podlasia Państwo Łapińscy z Łapy Szołajdy (woj. podlaskie)

Wyróżnienie: za wyroby nabiałowe – OSM Opole Lubelskie (woj. lubelskie)

Wyróżnienie: za ciastka orkiszowe Zakład Przetwórczy Handlowy „ BASZPOL”

Serdecznie dziękujemy wystawcom, pracownikom LGD Tygiel Doliny Bugu i Starostwa Powiatowego w Siemiatyczach za udział we współorganizacji przedsięwzięcia.

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook