Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski. Przystanek Drohiczyn
Zakończyła się trzecia, tym razem podlaska odsłona festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”. Ostatnim przystankiem tegorocznej, „wędrującej imprezy”, był Drohiczyn. Można tu było posmakować prawdziwych rarytasów, charakterystycznych dla kuchni trzech województw - podkarpackiego, lubelskiego i podlaskiego. Niewątpliwą atrakcją sobotniego dnia były pokazy kulinarne, w których czynny udział wzięli... marszałkowie. Popis swoich umiejętności w tej smakowitej rywalizacji dali - Marszałek Województwa Podlaskiego Jerzy Leszczyński, Wicemarszałek Województwa Lubelskiego Grzegorz Kapusta oraz pracownice Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego - Zofia Kasperek i Dominika Skoczylas. Sekundowały im uczennice Zespołu Szkół Rolniczych w Ostrożanach.
Podlaska odsłona Festiwalu Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski odbyła się w Parku Miejskim w Drohiczynie i trwała do niedzieli, 29 lipca. W specjalnie wydzielonym miasteczku pojawiły się stoiska z wyrobami cukierniczymi, sokami owocowymi, serem kozim, przetworami owocowymi, cydrem rzemieślniczym, octem jabłkowym i mieszankami ziół. Swoje produkty wystawiło kilkudziesięciu producentów.
Odbyły się konkursy na najciekawsze stoisko oraz najsmaczniejszy produkt, w których wzięli udział wystawcy z trzech województw. Komisja w składzie: Andrzej Pleszuk - Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego, Jacek Lis - Dyrektor Departamentu Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego, Łukasz Gołąb - z-ca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego oraz Daria Zdunek- Przedstawiciel Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Drohiczynie oceniła 18 stoisk i potraw, biorących udział w rywalizacji.
Laureaci konkursu na najciekawsze stoisko:
I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich "Boróweczki" w Srebrnym Borku (woj. podlaskie),
II miejsce - FRUX SOLIS (woj. lubelskie),
III miejsce - Zakład Produkcji Spożywczej Catering KUSZ (woj. podkarpackie).
Laureaci konkursu na najsmaczniejszą potrawę:
I miejsce - Zajazd pod Caryńską za Bundz (woj. podkarpackie),
II miejsce - Cukiernia Ostrów Lubelski za lody tradycyjne (woj.lubelskie),
III miejsce - Włodzimierz Owłasiuk za miód Lipiec Białowieski (woj. podlaskie).
"Kulinarny szlak wschodniej Polski" to wspólna inicjatywa trzech województw, które w 2016 roku zdecydowały, że chcą razem poprzez kulinarne dziedzictwo swych ziem dotrzeć do jak najliczniejszego grona odbiorców.
Lubelszczyzna, Podkarpacie i Podlaskie wspólnie promują lokalne atuty - kulturę, atrakcje turystyczne i co najważniejsze – lokalnych producentów żywności tradycyjnej i ekologicznej najwyższej jakości. Idea tego przedsięwzięcia polega na prezentacji bogactwa regionów w trakcie „wędrującej imprezy”, dlatego corocznie odbywa się ono w wybranych miejscowościach trzech województw. W tym roku odbył się już festiwal w Bychawie (woj. lubelskie), w Narolu (woj. podkarpackie), a ostatnim punktem na mapie jest podlaski Drohiczyn.
Przedsięwzięcie z ramienia województwa podlaskiego koordynuje Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP.