Kolejna edycja festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”
Promocja wysokiej jakości żywności wytwarzanej przez lokalnych wytwórców w oparciu o tradycyjne technologie z wykorzystaniem regionalnych i naturalnych surowców to główny cel festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”, który odbędzie się w dniach 26-27 maja w Bychawie. To wyjątkowe przedsięwzięcie, bo organizowane przez 3 województwa: podlaskie, lubelskie i podkarpackie.
Na wczorajszej (24 maja) konferencji w Lublinie o szczegółach festiwalu opowiadali przedstawiciele organizatorów: Grzegorz Kapusta - Wicemarszałek Województwa Lubelskiego, Janusz Urban - Burmistrz Bychawy, Dorota Jamrozy - Kierownik Oddziału wielofunkcyjnego rozwoju wsi i żywności wysokiej jakości Samorządu Województwa Podkarpackiego, Marlena Wiciejowska - Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Narolu (podkarpackie) oraz Mariusz Dawidziuk, Kierownik Referatu Regionalnej Polityki Rolnej Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego. Towarzyszył im Rafał Siwek, Dyrektor Miejsko-Gminnego Ośrodka Kultury w Drohiczynie, jako że w dniach 28-29 lipca Festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” „przywędruje” w granice województwa podlaskiego.
Tegoroczny Festiwal w Bychawie połączony jest z Ogólnopolskim Festiwalem w Krainie Pierogów. Podczas wydarzenia odbywa się prezentacja lokalnych producentów, walorów turystycznych trzech regionów, dodatkowo organizowane są pokazy kulinarne oraz występy zespołów muzycznych zwieńczone dużymi koncertami z udziałem gwiazdy muzycznej: w tym roku zespołu Universe, a w niedzielę Beaty Kozidrak z zespołem Bajm.