Dni Drohiczyna – Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski
Wschodnia część Polski to bogactwo tradycji kulinarnych, stąd pomysł na połączenie sił urzędów marszałkowskich województw podlaskiego, lubelskiego i podkarpackiego, aby wspólnie promować potrawy regionalne. Dzieje się to za sprawą otwartych dla wszystkich spotkań, które odbywają w każdym z trzech województw. Jako pierwsze wystartowało Województwo Lubelskie, gdzie w dniach 30-31 maja podczas XVII Ogólnopolskiego Festiwalu „W krainie pierogów” odbyła się prezentacja kuchni trzech województw. W ostatni weekend lipca (30-31) w Drohiczynie zaprezentowało się Podlaskie.
Spotkanie w Drohiczynie było częścią Dni Drohiczyna. Prezentacja potraw regionalnych trzech województw skupionych na „Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski” miała miejsce w Parku Miejskim w specjalnym miasteczku produktów tradycyjnych i regionalnych Wschodniej Polski. Dodatkowo przewidziane pokazy kulinarne, stoiska informacyjno - promocyjne trzech województw: podkarpackiego, podlaskiego oraz lubelskiego były okazją do porównania kulinarnego dziedzictwa tych trzech województw.
Ponadto Dni Drohiczyna – Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski uatrakcyjniły wydarzenia towarzyszące, takie jak: wystawa koni, spływ kajakowy rzeką Bug oraz zawody spławikowe.
Kolejne spotkanie: -7 sierpnia w miejscowości Basznia Dolna na Podkarpaciu.