Dodana: 12 grudzień 2016 11:26

Zmodyfikowana: 13 grudzień 2016 15:34

„Ekogala” już po raz dziesiąty

Blisko 130 wystawców z ekologiczną żywnością, pokazy kulinarne, dyskusje tematyczne i gala finałowa konkursu Agropolska – w podrzeszowskiej Jasionce od 9 do 10 grudnia odbywały się X Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości „Ekogala”. Nie zabrakło reprezentantów województwa podlaskiego. Stoisko naszego regionu zostało przygotowane przez Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP, Miejsko – Gminny Ośrodek Kultury w Drohiczynie i Lokalną Grupę Działania Tygiel Doliny Bugu

Ilustracja do artykułu 15390988_1333670146689398_8732463174720679922_n.jpg

Jubileuszowa, dziesiąta edycja Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości „Ekogala” odbyła się  w Centrum Wystawienniczo – Kongresowym G2A Arena w Jasionce k. Rzeszowa. Tradycyjnie już, wystawa przyciągnęła rzesze zwolenników zdrowej, ekologicznej żywności wysokiej jakości.

Spotkanie było też okazją do podsumowania pierwszej edycji wspólnej inicjatywy województw podlaskiego, lubelskiego i podkarpackiego „ Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski”.
Podczas  pierwszej edycji odbyły  się trzy imprezy promujące wysokiej jakości żywność regionalną, po jednej w każdym z województw. Ustalono też terminy kolejnej edycji w 2017 r.

W trakcie targów odbyła się gala finałowa ogólnopolskiego konkursu promocyjnego Agropolska połączona z wręczeniem statuetek i dyplomów laureatom. Godło promocyjne Agropolska przyznawane jest wysokiej jakości produktom przetwórstwa rolno – spożywczego opartego na polskich recepturach, technologiach i surowcach krajowych. Do grona tegorocznych laureatów dołączyła firma” Olejowy Raj” Kamila Zubrycka– Sobolewska z województwa podlaskiego.

Stoisko naszego regionu przygotowane przez Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP oraz Miejsko – Gminny Ośrodek Kultury w Drohiczynie i Lokalną Grupę Działania Tygiel Doliny Bugu budziło dużą sympatię i zainteresowanie odwiedzających, którzy chętnie degustowali regionalne specjały naszej kuchni oraz zapoznawali się z ofertą turystyczną Podlasia. Na stoisku prezentowane były również produkty ekologiczne z regionu naszego województwa.

Fotoreportaż z Międzynarodowych Targów Produktów i Żywności Wysokiej Jakości „Ekogala” znajduje się TUTAJ 


oprac. ak

Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook