Rolnictwo i Środowisko

Lista aktualności

  • Podlaski produkt lokalny. Sery Basi z Wiżajn

    Miniaturka artykułu
    2020-01-16 11:23:17

    - Nie wyobrażam sobie dziś, że mogłabym robić coś innego niż sery. A pomyśleć, że kilkanaście lat temu, nawet nie chciałam o tym słyszeć – śmieje się Barbara Żeliszczak, która wraz z mężem Mariuszem od ponad dekady produkują sery Wiżajny.

  • Podlaski produkt lokalny. Tatarskie przysmaki z Suchowoli

    Miniaturka artykułu
    2020-01-13 09:12:47

    Listkowiec, pierekaczewnik, czebureki – nazwy brzmiące nieco obco, ale jak smakują! Pani Elżbieta Muchla z Suchowoli delikatesy kuchni tatarskiej serwuje swoim gościom w rodzinnej agroturystyce, którą prowadzi w centrum Europy, czyli Suchowoli.

  • Podlaski produkt lokalny. Wędliny znad Biebrzy – masarnia Wojtachów

    Miniaturka artykułu
    2019-12-30 14:19:32

    Przyprawy nie mogą przykrywać smaku mięsa, dlatego nie może być ich za dużo; samo mięso musi być ze sprawdzonego źródła, a kiełbasę surową trzeba parzyć a nie gotować, bo gotowana traci sprężystość i smak – oto kilka rad Małgorzaty Wojtach, właścicielki masarni Biebrzańskie Smaki ze Szpakowa (gm. Jaświły).

  • Podlaski produkt lokalny. Olszański smak – sery Oksany

    Miniaturka artykułu
    2019-12-17 11:54:30

    - Opowiem Wam bajkę – zaczyna Oksana Tomaszewska. A bajka jest o niej, dziewczynie z białoruskimi korzeniami, urodzonej na Litwie, która dziś mieszka w podlaskiej wsi Olszanka (gm. Suchowola) i produkuje domowe sery.

  • Gospodynie z Malinnik na najwyższym podium

    Miniaturka artykułu
    2019-12-10 19:03:34

    Wygrała historia, wzruszenie i szacunek do tradycji. Koło Gospodyń Wiejskich w Malinnikach (gm. Orla) z wigilijnymi potrawami prosto z własnej spiżarni, gospodynie z Sielca (gm. Boćki) i „Kamioneczki” ze Starej Kamionki (gm. Sokółka) zajęły trzy pierwsze miejsca w wojewódzkim konkursie kulinarnym „Tradycyjny stół wigilijny”. Jury wyróżniło także koło gospodyń z południa – z Pokaniewa Kolonii (gm. Milejczyce) i północy - z Przystawańców (gm. Puńsk).

  • Podlaski produkt lokalny. Chleb i powidła z Dolistowa

    Miniaturka artykułu
    2019-12-07 09:26:54

    Pomyśl: przestrzeń, spokój, cisza przerywana jedynie szumem trzciny i szelestem skrzydeł mieszkańców rozlewisk Biebrzy. Na stole domowe powidła ze śliwek, świeży chleb na 100-letnim zakwasie i pachnące, gorące oładzie. Prawdziwe Eldorado smaku i spokoju. Gdzie? W Biebrzańskim Eldorado – u Pani Marianny i Wiesława Rogało.

  • Wyzwolić potencjał regionu z wykorzystaniem produktu lokalnego – konferencja w UMWP

    Miniaturka artykułu
    2019-11-22 14:58:35

    Wpływ produktu lokalnego na rozwój obszarów wiejskich, rola samorządu w jego promocji, a także wsparcie finansowe ( m.in. to europejskie) dla producentów – to główne tematy konferencji pn.: „Jak optymalnie wyzwolić potencjał regionu w zakresie jego rozwoju z wykorzystaniem żywności wysokiej jakości oraz skracania łańcucha dostaw”. Spotkanie zorganizowane przez Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego odbyło się w piątek, 22 listopada w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego. Uczestników konferencji powitał wicemarszałek Stanisław Derehajło.

  • Konsultacje poradnika pszczelarskiego

    Miniaturka artykułu
    2019-11-21 10:16:29

    Jak powinna wyglądać prawidłowa pracownia pszczelarska? Jak zdobyć na nią fundusze? Odpowiedź na to pytanie była tematem spotkania konsultacyjnego w Białymstoku (20 listopada). Przedmiotem rozmów był nowy, opracowany z inicjatywy urzędu marszałkowskiego poradnik dla pszczelarzy.

  • Podlaski produkt lokalny. Pigwoniada – prosto od prawnika z Grajewa

    Miniaturka artykułu
    2019-11-13 12:25:07

    - Życie bywa zaskakujące. Nie lubię słodyczy, a robię dżemy; nie przepadam za owocami a uprawiam pigwowca japońskiego – śmieje się Radosław Poślednik z Grajewa. Rolnik z wyboru, właściciel 25 hektarowej ekologicznej uprawy pigwowca.

  • Podlaski produkt lokalny. Kiszonki jak od babci – z Czarnej Wsi Kościelnej

    Miniaturka artykułu
    2019-11-06 14:56:05

    – Kapusta kiszona w główce może w chłodzie leżeć nawet kilka lat. Taki sposób kiszenia, a przy tym przechowywania warzyw, wymyśliły jeszcze nasze babcie – opowiada Marek Sienkiewicz, który razem z żoną Anną za swoje tradycyjne kiszonki z kapusty i buraka zbiera nagrody w regionalnych i ogólnopolskich konkursach kulinarnych.

facebook