Rolnictwo i Środowisko

Lista aktualności

  • Najlepiej na podlaskim szlaku

    Miniaturka artykułu
    2019-08-12 13:46:05

    Podlaski Szlak Kulinarny zajął II miejsce w ogólnopolskim konkursie „Na wsi najlepiej” organizowanym przez Polską Organizację Turystyczną.

  • Finał Festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”

    Miniaturka artykułu
    2019-08-06 14:56:23

    Podlaskie, lubelskie i podkarpackie – popularyzacja bogactwa kulinarnego tych trzech regionów jest głównym celem organizacji Festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”. W miniony weekend (4 sierpnia br.) na błoniach Kresowej Osady w Baszni Dolnej (woj. Podkarpackie) odbył się finał przedsięwzięcia.

  • XIX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” za nami

    Miniaturka artykułu
    2019-07-08 15:05:58

    To chyba jeden z najbardziej smakowitych konkursów, w dodatku z długoletnią tradycją – w sobotę (6.07) w Augustowie odbyła się kolejna już edycja zmagań producentów tradycyjnych polskich produktów spożywczych „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. W obradach jury konkursowego wzięła udział m.in. Wiesława Burnos, Członek Zarządu Województwa Podlaskiego.

  • Ekologia potrzebuje wsparcia

    Miniaturka artykułu
    2019-07-02 10:08:37

    Perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego na Podlasiu – to tytuł i temat objazdu po wybranych gospodarstwach ekologicznych województwa podlaskiego, który został zorganizowany w ramach Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego. Cel? Znalezienie najbardziej skutecznych dróg wsparcia rolników ekologicznych oraz przetwórców w produkcji i sprzedaży płodów rolnych.

  • Klinek z Łap wpisany na listę produktów tradycyjnych

    Miniaturka artykułu
    2019-06-24 13:39:43

    „Na zewnątrz i wewnątrz struktura zwarta, jednolita. Na całej powierzchni zewnętrznej ślady odciśniętej struktury worka płóciennego (…). Kształt spłaszczonego stożka.” Tak we wniosku o wpisanie produktu na listę produktów tradycyjnych Spółdzielnia Mleczarska w Łapach opisuje Klinek z Łap, który w ostatnim czasie dołączył do grona produktów otoczonych pieczą ministra rolnictwa.

  • Bawili się gotowaniem razem z Okrasą

    Miniaturka artykułu
    2019-06-19 20:29:00

    Dzień zakończenia roku szkolnego uczestnicy wojewódzkiego konkursu „Gotuj z klasą” uczcili warsztatami z Karolem Okrasą w majątku Howieny w Pomigaczach. Nauki od mistrza kuchni razem z nimi pobierał Stanisław Derehajło, Wicemarszałek Województwa Podlaskiego.

  • Smaki regionu w Białowieży

    Miniaturka artykułu
    2019-06-07 09:43:14

    Kiermasz produktów regionalnych oraz występy muzyczne to atrakcje przedsięwzięcia, jakie odbędzie 22 czerwca w Białowieży. Kiermasz jest dofinansowany w ramach Planu Działań KSOW na lata 2014-2020.

  • Gotowanie i smak łączy regiony

    Miniaturka artykułu
    2019-06-01 21:00:44

    Przedstawiciele województw podlaskiego, lubelskiego i podkarpackiego gotowali w sobotę (1 czerwca br.) pierogi dla uczestników Dni Bielska Podlaskiego na IV Festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”. Pierogi z kaszą gryczaną, boczkiem i cebulą przyrządzał na scenie muszli koncertowej w bielskim parku - wicemarszałek Stanisław Derehajło

  • Mąka z Podlasia trafiła do elity

    Miniaturka artykułu
    2019-05-24 14:45:01

    Najważniejszym wyróżnikiem Mąki z Podlasia, a także tajemnicą jej walorów jest pochodzenie i jakość surowca oraz zachowanie metody produkcji, która polega wyłącznie na mechanicznym ścieraniu ziarna. W połowie maja produkt ten został wpisany na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

  • Okrasa na okrasę – czyli finał kulinarnych zmagań konkursu „Gotuj z klasą”

    Miniaturka artykułu
    2019-05-22 17:13:34

    Laureatami wojewódzkiego konkursu kulinarnego zostali uczniowie Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży: Natalia Farfułowska i Piotr Pastorczyk. To oni oprócz lauru zwycięzcy otrzymali staż w warszawskiej restauracji Karola Okrasy. W zmaganiach finałowych drugiej edycji konkursu udział wzięło 11 zespołów z podlaskich szkół rolniczych.

facebook