Rolnictwo i Środowisko

Lista aktualności

  • Podlaski produkt lokalny. Miód z tradycją i europejskim certyfikatem

    Miniaturka artykułu
    2019-09-19 09:24:17

    - Kiedy byłem mały, pszczoły kojarzyły mi się z hałasem. To przez lipową aleję, którą dziadek posadził kilkadziesiąt lat temu. Podczas kwitnienia był tam straszny hałas. A gdy dziadek umarł – cisza. Nie mogłem pozwolić, by ten dźwięk z dzieciństwa odszedł wraz z nim. Przejąłem pszczoły - tak się zaczyna pszczelarska historia pana Krzysztofa Przeborowskiego z miejscowości Półkoty w gm. Sejny.

  • Podlaski produkt lokalny. Ryby świeże i wędzone z ośrodka w Gawrych Rudzie

    Miniaturka artykułu
    2019-09-12 09:06:24

    Można sobie wybrać, a nawet wskazać palcem, którą rybę chcemy zabrać ze sobą. Albo zadzwonić i zamówić: wędzonego węgorza, sieję, pstrąga, sielawę, jesiotra. Drzwi ośrodka zarybieniowego w Gawrych Rudzie należącego do Polskiego Związku Wędkarskiego Gospodarstwa Rybackiego PZW w Suwałkach - stoją otworem przed amatorami świeżej ryby.

  • Podlaski produkt lokalny. Świeże soki z tłoczni w Marynowie

    Miniaturka artykułu
    2019-09-09 11:58:10

    Sad posadził dziadek w latach 50-tych. Same stare odmiany: antonówka, kosztela, kronselka. Przez lata były głównie do użytku domowego, bo podstawowym źródłem utrzymania państwa Ramel były krowy. – Ale nie mieliśmy serca do produkcji mleka, męczyło nas to i coraz częściej spoglądaliśmy na sad – wspominają Mariusz i Marta Ramelowie. Dziś są dumni, że coraz więcej osób z regionu i Polski sięga po soki z ich firmy – Martensok.

  • Podlaski produkt lokalny. Oleje z Lipówki.

    Miniaturka artykułu
    2019-09-04 14:56:43

    Aby dotrzeć do olejarni w Lipówce, trzeba jechać uważnie i w skupieniu. Tuż przy granicy dwóch województw: podlaskiego i warmińsko-mazurskiego, parę kilometrów od siedziby gminy w Raczkach, przy jednym z wielu zakrętów, znajdziemy gospodarstwo Pani Jolanty Rudziewicz. A w nim dzieci, psy i oleje.

  • Podlaski produkt lokalny. Pasieka Wiszniewscy – rodzinna pasja ze strażackim zacięciem

    Miniaturka artykułu
    2019-08-29 11:38:47

    Naszą tradycją jest straż pożarna, a pszczelarstwo to moje hobby. Zaraziłem nim jednak połowę rodziny – śmieje się Mariusz Wiszniewski, producent miodu z Pasieki Wiszniewscy w Zabłudowie.

  • Podlaski produkt lokalny. Trawa żubrowa.

    Miniaturka artykułu
    2019-08-26 15:46:19

    Pani Zoja Kowalczuk całe życie spędziła w trawie. I to nie byle jakiej: żubrowej, zwanej także turówką. – Zbierała ją moja babcia, moja mama i tata, ja od dzieciaka też. I tak już zostałam w tej trawie – śmieje się największa w Polsce producentka i dostawca trawy żubrowej, która do dziś pierwszy pokos młodej turówki zbiera sierpem.

  • Podlaski produkt lokalny. Wędliny z Mięsnego Zakątka

    Miniaturka artykułu
    2019-08-24 14:45:10

    Ich najlepszymi klientami są ich sąsiedzi. Przed świętami nie śpią po dwie doby, bo amatorzy ich wyrobów stoją od rana przed zakładem i  chcą kupić kiełbasę „kniejówkę”, wędzoną szynkę, polędwicę dojrzewającą i inne rarytasy braci Niemyjskich. Fabian i Błażej Niemyjscy – to oni stworzyli „Mięsny Zakątek” w Niemyjach Starych.

  • Najlepiej na podlaskim szlaku

    Miniaturka artykułu
    2019-08-12 13:46:05

    Podlaski Szlak Kulinarny zajął II miejsce w ogólnopolskim konkursie „Na wsi najlepiej” organizowanym przez Polską Organizację Turystyczną.

  • Finał Festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”

    Miniaturka artykułu
    2019-08-06 14:56:23

    Podlaskie, lubelskie i podkarpackie – popularyzacja bogactwa kulinarnego tych trzech regionów jest głównym celem organizacji Festiwalu „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”. W miniony weekend (4 sierpnia br.) na błoniach Kresowej Osady w Baszni Dolnej (woj. Podkarpackie) odbył się finał przedsięwzięcia.

  • XIX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” za nami

    Miniaturka artykułu
    2019-07-08 15:05:58

    To chyba jeden z najbardziej smakowitych konkursów, w dodatku z długoletnią tradycją – w sobotę (6.07) w Augustowie odbyła się kolejna już edycja zmagań producentów tradycyjnych polskich produktów spożywczych „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. W obradach jury konkursowego wzięła udział m.in. Wiesława Burnos, Członek Zarządu Województwa Podlaskiego.

facebook