Dodana: 2 październik 2019 12:52

Zmodyfikowana: 2 październik 2019 12:52

Kulinarne „Perły” ponownie w rękach podlaskich producentów

Czworo podlaskich producentów otrzymało tytuły „Pereł 2019” w ogólnopolskim konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Zaszczytne wyróżnienie w postaci nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni” otrzymał również Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Nagrody i wyróżnienia zostały wręczone podczas targów „Smaki Regionów” odbywających się w dniach 28-29 września br. w Poznaniu.

Ilustracja do artykułu poznan-perly2019.jpg

Laureaci „Pereł 2019” to jednocześnie zwycięzcy wojewódzkiego etapu konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów z 2018 r., który miał miejsce w Augustowie podczas targów turystycznych „Agro-Eko”. Co roku w województwach w całej Polsce odbywają się regionalne etapy, a ich laureaci są nominowani do nagrody kulinarnej „Perły” w roku kolejnym. Nagrody w tegorocznej edycji ogólnopolskiego konkursu w Poznaniu wręczali laureatom  Jan Krzysztof Ardanowski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Jadwiga Emilewicz, Minister Przedsiębiorczości i Technologii.

Podlaskie Perły 2019

A oto produkty z tytułem Perły 2019:

- kiełbasa biebrzańska podsuszana – Małgorzaty Wojtach (Biebrzańskie Smaki - Szpakowo), to druga „Perła” w dorobku laureatki, tym razem przyznana za kiełbasę podsuszaną (poprzednio nagrodzono kiełbasę palcówkę), wytwarzaną w sposób tradycyjny, z dodatkiem jedynie soli, czosnku, pieprzu i majeranku, wędzona dymem olchowym;

- miód majowy leśny -  Małgorzaty Ostapowicz (Agroturystyka Leśny Dworek w Kryłatce), to trzecia „Perła” w jej kolekcji (poprzednio kapituła nagrodziła jej pasztet z dzika i leszcza w zalewie octowej). Wyróżniony miód pochodzi z przydomowej pasieki, pozyskiwany był w czasie kwitnienia leśnych malin, jeżyn i kruszyn;

-  rejbak  – Moniki Kosiorek-Obryś  (Zajazd Herbu Wielbut w Konarzycach) to kurpiowska odmiana babki ziemniaczanej z tartych ziemniaków z wędzonką i boczkiem;

- sękacz – Terasy Biziewskiej z Wigier – wielokrotna laureatka rozmaitych konkursów kulinarnych, jej pierogi wigierskie są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa, a tym razem uznanie krajowej kapituły zdobył sękacz jej autorstwa, czyli ciasto będące wizytówką województwa podlaskiego.

Ogólnopolski konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów odbywa się już od 19 lat, jego głównym organizatorem jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP oraz urzędami marszałkowskimi i ośrodkami doradztwa rolniczego. Celem kulinarnych zmagań jest  zachowanie tradycyjnych, narodowych i regionalnych specjałów, ale także zachęcenie lokalnych producentów, właścicieli lokali gastronomicznych i agroturystycznych do promocji i czerpania z bogatej spuścizny kulinarnej swoich regionów. Ważnym aspektem jest także promowanie certyfikowanej żywności wysokiej jakości.

Bitwa i klucz do spiżarni

Podczas tegorocznych targów „Smaki regionów” w Poznaniu oprócz tytułów „Pereł 2019” kapituła konkursu wręczyła także nagrody specjalne tzw. „Klucze do Polskiej Spiżarni”  (przyznawane od 2005 r. osobom, organizacjom, instytucjom szczególnie zasłużonym dla ochrony dziedzictwa kulinarnego). Tym razem jeden z kluczy trafił m.in. do Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Od początku trwania konkursu województwo podlaskie zdobyło 46 „Pereł” oraz pięć „Kluczy do Polskiej Spiżarni”.

Targom „Smaki Regionów” towarzyszył także finał „Bitwy Regionów”, czyli kulinarnej potyczki kół gospodyń wiejskich z całej Polski. Województwo podlaskie reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Olend (gm. Rudka). Podlaskie gospodynie zaprezentowały m.in. „oszukanego królika”, czyli  polędwiczkę z dzika owiniętą w mięso mielone i sieć z otrzewnej. Zajęły czwarte miejsce w Polsce. 

W tegorocznej edycji targów Smaki Regionów udział wzięło 220 wystawców, którzy zaprezentowali m.in.: śląskie oblaty, pierniki oleśnickie, sery korycińskie, kiszone szprotki z Pomorza, wędliny ze świni rasy puławskiej, nalewki kresowe, miody, kiszonki, konfitury i wiele innych przysmaków. Targi odwiedziła w tym roku rekordowa liczba 30 466 zwiedzających.

Wyjazd przedstawicieli województwa podlaskiego (producentów i KGW) był możliwy dzięki wsparciu z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego.

art, Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich/ red. ms

facebook