Rolnictwo_lista

  • Dziękczynienie za plony. Dożynki Wojewódzkie 2019 w Tykocinie

    Miniaturka artykułu
    2019-09-16 11:32:56

    Zgodnie z tradycją podlascy posłowie, samorządowcy, przedstawiciele duchowieństwa, władz wojewódzkich, instytucji branży rolnej, a przede wszystkim rolnicy, zebrali się w sobotę (14 września br.) w Tykocinie, by podziękować za tegoroczne plony. Dożynki obfitujące w tradycyjne ceremoniały, liczne konkursy i atrakcje otworzył ich gospodarz Artur Kosicki, Marszałek Województwa Podlaskiego.

  • Podlaski produkt lokalny. Ryby świeże i wędzone z ośrodka w Gawrych Rudzie

    Miniaturka artykułu
    2019-09-12 09:06:24

    Można sobie wybrać, a nawet wskazać palcem, którą rybę chcemy zabrać ze sobą. Albo zadzwonić i zamówić: wędzonego węgorza, sieję, pstrąga, sielawę, jesiotra. Drzwi ośrodka zarybieniowego w Gawrych Rudzie należącego do Polskiego Związku Wędkarskiego Gospodarstwa Rybackiego PZW w Suwałkach - stoją otworem przed amatorami świeżej ryby.

  • Topowa Dycha odwiedził Ziołowy Zakątek

    Miniaturka artykułu
    2019-09-11 14:40:26

    Artur Filipowicz, prowadzący kanał Topowa Dycha na YouTube, wybrał się do Ziołowego Zakątka w Korycinach, aby tym razem właśnie tam znaleźć 10 ciekawostek o prowadzeniu wiejskiego biznesu. Odwiedziny yuotubera są związane z akcją pn.: Dobry biznes na wsi” prowadzoną przez Polską Organizację Turystyczną a finansowaną z funduszy Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

  • Konkurs na najpiękniejsze stoisko podczas Dożynek Wojewódzkich

    Miniaturka artykułu
    2019-09-09 14:15:01

    Wojewódzkie Święto Plonów za pasem. Tym razem za uzyskane plony będziemy dziękować w królewskim mieście Tykocinie już 14 września. Uroczystości dożynkowe uświetnią konkursy, w tym na najpiękniejsze stoisko dożynkowe.

  • Podlaski produkt lokalny. Świeże soki z tłoczni w Marynowie

    Miniaturka artykułu
    2019-09-09 11:58:10

    Sad posadził dziadek w latach 50-tych. Same stare odmiany: antonówka, kosztela, kronselka. Przez lata były głównie do użytku domowego, bo podstawowym źródłem utrzymania państwa Ramel były krowy. – Ale nie mieliśmy serca do produkcji mleka, męczyło nas to i coraz częściej spoglądaliśmy na sad – wspominają Mariusz i Marta Ramelowie. Dziś są dumni, że coraz więcej osób z regionu i Polski sięga po soki z ich firmy – Martensok.

  • „Sąsiedzi przy stole” - międzynarodowy konkurs kulinarny w Suwałkach

    Miniaturka artykułu
    2019-09-05 08:48:27

    Już po raz szósty w Suwałkach odbędzie się Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Sąsiedzi przy stole”. Tematem przewodnim wydarzenia, organizowanego w najbliższą niedzielę (08.09) w parku Konstytucji 3 Maja, będzie kuchnia niemiecka. Jest to związane z obchodzonym w tym roku 20-leciem współpracy partnerskiej pomiędzy Suwałkami i niemieckim Waren (Müritz).

  • Podlaski produkt lokalny. Oleje z Lipówki.

    Miniaturka artykułu
    2019-09-04 14:56:43

    Aby dotrzeć do olejarni w Lipówce, trzeba jechać uważnie i w skupieniu. Tuż przy granicy dwóch województw: podlaskiego i warmińsko-mazurskiego, parę kilometrów od siedziby gminy w Raczkach, przy jednym z wielu zakrętów, znajdziemy gospodarstwo Pani Jolanty Rudziewicz. A w nim dzieci, psy i oleje.

  • Pięć dni do końca naboru V edycji Olimpiady Aktywności Wiejskiej

    Miniaturka artykułu
    2019-09-04 12:07:06

    Zostało tylko pięć dni, aby zgłosić - zrealizowany już na terenach wiejskich naszego województwa - projekt do V edycji Olimpiady Aktywności Wiejskiej. Laureaci otrzymają nagrody pieniężne, których łączna wartość w tym roku wynosi 35 tys. zł.

  • Pamięć o poległych i hołd za codzienny trud

    Miniaturka artykułu
    2019-09-02 16:06:49

    W dożynkowej mszy z udziałem uczniów i kombatantów w Bielsku Podlaskim a także w Dożynkach i uroczystości w Narewce upamiętniającej poległych w wyniku II wojny św. wziął udział w niedzielę (1 września br.) Stanisław Derehajło, Wicemarszałek Województwa Podlaskiego.

  • Zwycięzcy konkursu „Gotuj z klasą” na praktykach w restauracji Karola Okrasy

    Miniaturka artykułu
    2019-08-29 15:09:26

    Laureaci II edycji wojewódzkiego konkursu kulinarnego kończą swój zwycięski staż w warszawskiej restauracji Platter. Natalię Farfułowską i Piotra Pastorczyka z łomżyńskiej Wety, na zakończenie ich kulinarnej przygody, odwiedził Stanisław Derehajło, Wicemarszałek Województwa Podlaskiego.

facebook