Wojewódzkie obchody 100. rocznicy powstania Policji Państwowej
Stu funkcjonariuszy podlaskiej policji wzięło udział w poniedziałkowej uroczystości (29 lipca br.) 100. rocznicy powstania Policji Państwowej. Na placu przed Komendą Wojewódzką Policji w Białymstoku obok policjantów stanęli przedstawiciele rządu, parlamentarzyści i władze wojewódzkie w tym Artur Kosicki, Marszałek Województwa Podlaskiego.
Regionalne uroczystości w Białymstoku zorganizowano na nowo wybudowanym placu przed Komendą Wojewódzką Policji.
Wśród licznie zgromadzonych gości byli m.in. wiceminister spraw wewnętrznych i administracji, poseł na Sejm RP Jarosław Zieliński, posłowie Mieczysław Baszko oraz Henryk Wnorowski. W imieniu Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji Elżbiety Witek przemawiał Zastępca Komendanta Głównego Policji - nadinspektor Dariusz Augustyniak. W ramach dobrosąsiedzkiej współpracy gościli również m.in. komendanci policji z litewskiego Mariampola oraz Alytusa. Administrację rządową reprezentował Wojewoda Podlaski – Bogdan Paszkowski a władze samorządowe marszałek Artur Kosicki.
W trakcie uroczystości wręczono kilkadziesiąt odznaczeń państwowych i resortowych, w tym przyznawane postanowieniem Prezydenta RP łote i srebrne "Medale za długoletnią służbę" oraz przyznawane decyzją ministra spraw wewnętrznych i administracji złote i srebrne Odznaki „Zasłużony Policjant”. Ślubowanie złożyło 34 nowoprzyjętych policjantów.
Obchody prowadził Dowódca Oddziału Prewencji inspektor Jacek Adamski, oprawę muzyczną zapewniła Orkiestra Reprezentacyjna Policji z młodszym inspektorem Januszem Trzepizurą i kapelmistrzem komisarzem Jakubem Biedrugą na czele.
Obchody 100 lecia Policji były doskonałą okazją do promocji potraw i produktów regionalnych i tradycyjnych charakterystycznych dla województwa podlaskiego. Podczas uroczystości swoje wyroby zaprezentowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich "Boróweczki" w Srebrnym Borku. Wśród specjałów podlaskiej kuchni znalazła się min.: babka ziemniaczana, pierogi, bigos, chleb swojski na zakwasie, smalec oraz ciasta regionalne.
mn/red.art