Dodana: 9 marzec 2016 11:52

Zmodyfikowana: 9 marzec 2016 11:52

„ Wiedzieć więcej , jeść zdrowiej , żyć dłużej” – to przesłanie uczniów łomżyńskiej Wety

Racjonalne odżywianie powinno stać się celem edukacji szkolnej, zwłaszcza w jej wymiarze praktycznym. Jest to dość powszechna opinia zarówno władz oświatowych, jak i nauczycieli. To przekonanie znalazło wyraz podczas spotkania zorganizowanego w Publicznym Gimnazjum Nr 2 w Łomży.

Ilustracja do artykułu P1180144.JPG

Młodzież  miała  okazję  wziąć  udział  w  programie przygotowanym  przez  uczniów i nauczycieli  ZSWiO Nr 7, obejmującym wykład,  pokaz  carvingu  oraz  degustację  świeżo wytłoczonego  soku  jabłkowego .

Mgr inż. Ewelina  Karpińska - Siwek  w  pogadance  wskazała  na  zagrożenia  kondycji  i  rozwoju  człowieka  wynikające  z  nieznajomości  zasad zdrowego  żywienia.
Są  to m.in. otyłość, schorzenia  serca  i  naczyń krwionośnych, cukrzyca,  osteoporoza.

Uczniowie Technikum  Żywienia i Usług Gastronomicznych  pod  kierunkiem  mgr inż. Elżbiety  Jaroty zaprezentowali  walory  owoców  i  warzyw  poprzez barwne  dekoracje potraw  i stołu. Wszyscy  mieli  okazję  docenić  smak  owoców, degustując świeżo  wytłoczone  soki.

- Mamy   nadzieję, że    przeżycia  estetyczne i zmysłowe  związane  z  pokazem  carvingu  oraz   degustacją,  przyczynią  się  do lepszego  zrozumienia wartości  owoców  i  warzyw w  codziennej diecie. Natomiast zrozumienie  zasad zdrowego  odżywiania oraz  większe   zainteresowanie  zdrowym  stylem  życia wśród  młodzieży  przyczyni  się    do wyeliminowania   wielu przewlekłych chorób – podkreślają organizatorzy spotkania.



Źródło: ZSWiO Nr 7


Logo serwisu Twitter Logo serwisu Facebook