Dodana: 19 kwiecień 2019 21:27

Zmodyfikowana: 21 kwiecień 2019 10:37

Wigilia Paschalna

To trzeci i ostatni dzień Triduum Paschalnego. Wielka Sobota jest dla wiernych dniem wyciszenia, zadumy i oczekiwania na zmartwychwstanie Chrystusa.

Ilustracja do artykułu cross-2713356_960_720[2].jpg

Tradycją Wielkiej Soboty jest święcenie pokarmów. Cały dzień wierni przynoszą ustrojone bukszpanem i białymi serwetkami koszyczki, w których znajdują się przede wszystkim chleb, jajko, kiełbasa, chrzan, sól i kawałek ciasta. W święconce nie może zabraknąć cukrowego baranka.

Pokarmy włożone do koszyczka maja swoją symbolikę np.:  jaja to symbol nowego życia, chrzan i sól to ochrona przed zepsuciem.

Święconkę po przyniesieniu do domu stawia się na stole wielkanocnym. Zgodnie z tradycją, powinno być to pierwsze danie śniadania wielkanocnego.

W Wielka Sobotę przez cały dzień trwa w kościołach adoracja przy Bożym Grobie.

Wieczorem rozpoczyna się Liturgia Wielkiej Nocy. Jej pierwszym punktem jest poświęcenie ognia i zapalenie świecy paschalnej. Następnie kapłani wnoszą zapalona święcę do ciemnej świątyni powtarzając trzykrotnie „Oto światło Chrystusa” – wierni zapalają od paschału przyniesione przez siebie świece.

Ważnym elementem jest odnowa przyrzeczeń chrztu św.
Następnie rozbrzmiewają dzwony i zgromadzeni odśpiewują Alleluja już z towarzyszeniem organów.

Podobnie jak w ubiegłych latach w Białymstoku pokarm będzie można poświęcić też na Rynku Kościuszki. Uroczystość rozpoczyna się o godz. 12.00. Pokarmy poświęci Abp. Tadeusz Wojda.
Z koszyczkiem można również przyjść na Stadion Miejski. Tam święcenie pokarmów odbędzie się o godz. 13.00



oprac.ak
fot.pixabay

facebook