Dodana: 18 wrzesień 2017 11:14

Zmodyfikowana: 19 wrzesień 2017 11:09

Województwo podlaskie na dożynkach prezydenckich w Spale

Swojskie przysmaki, rękodzieło i muzyka – tak zaprezentowało się województwo podlaskie podczas Dożynek Prezydenckich w Spale w miniony weekend. Warto było przyjść, zobaczyć, posłuchać i smacznie zjeść, a kto wie, może także znaleźć ciekawą ofertę na weekend lub urlop w Podlaskiem.

Ilustracja do artykułu dozynki1.jpg

Podczas dwudniowej imprezy odbył się konkurs wieńców dożynkowych. Województwo podlaskie reprezentował wieniec wykonany przez Zespół Ludowy „Malwianki” ze Studzianek z gminy Wasilków. W skład grupy wchodzą panie z Koła Gospodyń Wiejskich, które pokazały, że potrafią nie tylko wyśpiewać dożynkowe pieśni i przyśpiewki, ale także przygotować piękny tradycyjny wieniec. Mieszkanki Studzianek otrzymały wyróżnienie z rąk Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy.

Główne uroczystości rozpoczęły się w niedzielę, 17 września, mszą świętą w kaplicy polowej AK w Spale. Po nabożeństwie z centrum miasta na stadion Centralnego Ośrodka Sportu przeszedł barwny dożynkowy korowód, w którym udział wzięły grupy wieńcowe z całej Polski, w tym nasze Malwianki.

Dożynkom towarzyszyło także Miasteczko Regionów, w którym tym, co mają najlepsze – muzyką, tańcem, rękodziełem, smakołykami – chwaliło się wiele regionów Polski. Stoisko degustacyjne z województwa podlaskiego, mimo deszczowej pogody, cieszyło się ogromną popularnością. Przygotowały je panie ze Stowarzyszenia Bardzo Aktywna Wieś „Barwa” z Rafałówki – energiczne gospodynie z gminy Zabłudów, które uczą się same i zarażają aktywnością innych. Podlaskie przysmaki –  m.in. pierogi, chleb ze smalcem, babka ziemniaczana, swojskie wędliny – bardzo szybko znajdowały amatorów. Największą furorę robiły jednak kibiny, które zostały uhonorowane w 2014 roku Złotą Perłą w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów Nie zabrakło także regionalnych słodkości – sękacza i mrowiska.

Na stoisku można było podziwiać również piękne haftowane serwety, tkaniny dwuosnowowe, wyroby ze słomy, anioły wykonane przez naszych lokalnych artystów. Padło wiele miłych słów na temat gościnności i niesamowitego klimatu, jaki panuje na Podlasiu. Okazuje się, że Podlaskie staje się coraz częściej wybieranym kierunkiem na wakacje, urlop czy choćby weekend. Promocja regionalnych produktów, okraszona podlaską serdecznością, przysparza województwu sympatyków.

Wśród wielu gości, którzy odwiedzili stoisko, była także para prezydencka, która nie tylko degustowała przygotowane przysmaki, ale także otrzymała od reprezentantów województwa podlaskiego prezenty.

Dożynki prezydenckie po raz pierwszy zostały zorganizowane w Spale w 1927 roku przez Ignacego Mościckiego.

Wyjazd do Spały został zorganizowany przez Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego i był współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020, a podlaską delegację pomógł zorganizować Wojewódzki Ośrodek Animacji Kultury w Białymstoku.

źródło: WOAK

 

 

facebook