Dodana: 24 maj 2018 13:47

Zmodyfikowana: 24 maj 2018 13:47

Uczestnicy Konkursu „Gotuj z klasą” na stażu w renomowanej restauracji

- Przegrani, to nie ci, którzy nie stanęli na podium, ale ci, którzy w ogóle nie spróbowali – mówił podczas finału konkursu „Gotuj z klasą”, organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, jeden z jurorów, Honorowy Ambasador Województwa Podlaskiego Karol Okrasa. Czas szybko pokazał, że miał rację. Finaliści konkursu, reprezentujący Zespół Szkół Weterynaryjnych Nr 7 w Łomży – Emil Deptuła i Kacper Lemański, właśnie zakończyli staż w restauracji Alumnat w Tykocinie.

Ilustracja do artykułu Uczestnicy Konkursu „Gotuj z klasą” na stażu  (5).jpg

Na staże zaprosił chłopaków Mariusz Jabłoński, właściciel restauracji. Młodzi adepci sztuki kulinarnej pracowali w niej przez tydzień, poznając tajniki kuchni zimnej, gorącej, wydawania bankietów i śniadań. A wszystko to pod okiem znakomitego szefa kuchni Sebastiana Grudy.

- Jesteśmy bardzo zadowoleni z chłopaków - podkreślił Mariusz Jabłoński. - Dajemy im cząstkę życia zawodowego, a oni widzą, że tworzymy tu miejsce z pasją i dobrą atmosferą. Bo moim zdaniem nie można dobrze gotować tam, gdzie są złe emocje. To czuje się w jedzeniu. Względem odwiedzających to miejsce osób przyjęliśmy zasadę: przyjeżdżają goście – wyjeżdżają przyjaciele.

Opinię właściciela jednogłośnie potwierdzają stażyści – Emil i Kacper.

- Na początku było ciężko, z każdym dniem odnajdowaliśmy się tutaj coraz lepiej, a teraz żal wyjeżdżać. Po pierwsze bo panuje tu świetna atmosfera. Po drugie, bo możemy się tu wiele nauczyć – mówił pod koniec stażu Emil Deptuła. - Taki staż to zupełnie co innego niż praktyki w szkole. Tam trwają 4 godziny, a tu pracujemy jak każdy pracownik 8 godzin dziennie. W szkole skupiamy się na jednym daniu, a tu na wszystkim na raz. Do tego codziennie podejmujemy nowe wyzwania. Dla mnie największym było oprawianie kaczki.

Obaj chłopcy od najmłodszych lat interesowali się kulinariami i pomagali swoim mamom w kuchennych zajęciach.

- Osobiście długo zastanawiałem się w jakiej szkole powinienem kontynuować naukę - zaznaczył Kacper. – I muszę przyznać, że początkowo wahałem się mając wątpliwości, czy dokonałem dobrego wyboru, ale dziś, po dwóch latach nauki, nie zamieniłbym tego, co robię na nic innego. Wzięcie udziały w konkursie, tylko utwierdziło mnie w tym przekonaniu.

Przypomnijmy. Konkurs „Gotuj z klasą” koordynowany przez Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego rozpoczął się w połowie grudnia ubiegłego roku, a zakończony został wielkim finałem 5 marca br. Wzięło w nim udział ogółem kilkudziesięciu uczniów z 12 szkół rolniczych o profilu gastronomicznym. Zwyciężył zespół reprezentujący Zespół Szkół Rolniczych w Sokółce i tym samym zdobył główną nagrodę – staż w warszawskiej restauracji Platter by Karol Okrasa. Jednak będąc pod wrażeniem zdolnej młodzieży Karol Okrasa na staż zaprosił również laureatów drugiego i trzeciego miejsca: Huberta Sylwisty i Kacpra Bejlika z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach oraz Katarzynę Wróblewską i Paulinę Zyskowską z Zespołu Szkół w Wojewodzinie.

Kacper i Emil wahali się przed wzięciem udziału w konkursie „Gotuj z klasą” ze względu na dużą i silną konkurencję. Dziś cieszą się, że podjęli wyzwanie.

- Konkurs dał mi dużo pewności siebie, nie boję się nowych wyzwań, podejmowania decyzji – podkreślił Kacper. – Muszę nawet przyznać, że już myślę, jakie danie główne przygotuję na kolejną edycje. Na pewno będzie to połączenie tradycji Podlasia z nutką nowoczesności.

Ze swoich uczniów bardzo zadowolona jest również Bogumiła Olbryś, Dyrektor „Wety”.

- Jestem dumna z chłopców i jednocześnie bardzo wdzięczna Urzędowi Marszałkowskiemu za zaproszenie nas do udziału w konkursie, ale także za jego profesjonalną organizację i cudowną atmosferę. W efekcie tego wydarzenia ci dwaj młodzi chłopcy zostali zaproszeni na staż w „Alumnacie” i zdobyli coś, co ma niebotyczną wartość – doświadczenie. I to w wyjątkowo pięknym miejscu.

W związku z powodzeniem konkursu oraz wobec tak pozytywnego efektu i oddźwięku organizatorzy planują kolejne edycje kulinarnych zmagań.

- Oczywiście dołożymy wszelkich starań aby kolejna edycja odbyła się również przy udziale Karola Okrasy, bo nie wyobrażamy sobie naszego konkursu bez tego wybitnego kucharza, Honorowego Ambasadora Województwa Podlaskiego, ale także niezwykle ciepłego i serdecznego człowieka – podkreśliła Iwona Krzyżanowska, Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP, koordynująca przebieg konkursu „Gotuj z klasą”. – Liczymy na to, że kolejne edycje będą cieszyły się jeszcze większym powodzeniem, a biorący w nich udział młodzi ludzie, wyniosą z nich nowe doświadczenia i nowe umiejętności, które pomogą im w ich zawodowym rozwoju.

(ms)

facebook