Dodana: 26 wrzesień 2017 09:19

Zmodyfikowana: 27 wrzesień 2017 09:10

Kulinarne Perły 2017 wręczone

Kiełbasa biebrzańska palcówka, szynka ze słoninką i mielnicki korowaj weselny – to tylko niektóre produkty z naszego regionu nagrodzone podczas Targów „Smaki Regionów” . W sumie, nagrodzono 57 produktów i czternaście dań regionalnych. Podlaskie przysmaki zdobyły aż pięć statuetek.

Ilustracja do artykułu DSC_0203 popraw.jpg

W niedzielę, 24 września b.r. w czasie targów „Smaki Regionów” w Poznaniu zostały wręczone Kulinarne Perły oraz Klucze do Polskiej Spiżarni, czyli nagrody XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” Poznań 2017.
Najlepsze tradycyjne, regionalne i lokalne produkty otrzymały statuetkę „Perła ”.

W tym roku te prestiżowe statuetki przyznano 57. produktom i 14. daniom regionalnym. Wręczono też sześć Kluczy do Polskiej Spiżarni - wyróżnienia przyznawanego osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych.

 

Z województwa podlaskiego nagrodzone zostały produkty:

  1. Kiełbasa biebrzańska palcówka – Małgorzata Wojtach Masarnia Biebrzańskie Smaki
  2. Szynka ze słoninką- Grażyna Putkowska, „Dażynka” Nadbużańskie Smaki
  3. Chleb razowy - Władysław Gryka
  4. Ciastka siemiatyckie - Jolanta i Roman Posławscy Zakład Cukierniczy
  5. Mielnicki korowaj weselny – Helena Datczuk

Wszyscy laureaci otrzymali „Perłę” oraz gratulacje od Jacka Boguckiego – Sekretarza Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Andrzeja Pleszuka - Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich Przedstawiciel UMWP oraz Tomasza Kobierskiego - Wiceprezesa zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich.

"Klucza do Polskiej Spiżarni” z województwa podlaskiego otrzymał Mariusz Dawidziuk.

Od początku trwania konkursu województwo podlaskie zdobyło 38 "Pereł" oraz 4 "Klucze do Polskiej Spiżarni".

Od początku trwania konkursu (2000 rok) województwo podlaskie otrzymało 38 „Pereł” oraz 4 „Klucze do Polskiej Spiżarni”.

Przedsięwzięcie zostało zorganizowane przez Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego i było współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020.

źródło: Dep. Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP

facebook