Dodana: 11 październik 2018 14:33

Zmodyfikowana: 11 październik 2018 14:33

Kindziuk, twarożek kozi, keks dojrzewający i miód pitny to podlaskie Kulinarne Perły nagrodzone w Poznaniu

W czasie targów „Smaki Regionów” w Poznaniu (w niedziele, 30 września) zostały wręczone Kulinarne Perły oraz Klucze do Polskiej Spiżarni, czyli nagrody XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” Poznań 2018. Najlepsze tradycyjne, regionalne i lokalne produkty otrzymały statuetkę „Perła ”.

Ilustracja do artykułu DSC_0342.jpg

W tegorocznej edycji Perły zostały przyznane zwycięzcom, wyłonionym spośród grona ponad 70 nominowanych produktów i potraw nagradzanych na szczeblach regionalnych.

Z województwa podlaskiego nagrodzone zostały produkty:

Kindziuk – Masarnia Tadeusz Protasiewicz

Twarożek kozi – Augustowskie Smaki Natury Irena Och

Keks dojrzewający – Restauracja „Syta Panna” Beata i Tomasz Siergiejewiczowie

Miód pitny Podlaski – MIODOSYTNIA PODLASKA Dawid Olesiuk,

Wszyscy laureaci otrzymali „Perłę” oraz gratulacje od:

Michała Rzytkiego - Dyrektora Departamentu Promocji i Jakości Żywności w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi,

Andrzeja Pleszuka - Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego

Elżbiety Roeske - Wiceprezesa zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich

Bogdana Ciepielewskiego Dyrektora Biura Związku Województw Rzeczpospolitej Polskiej

Ideą konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja, istotne jest także przygotowanie ich producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym.

Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.

Ponadto na Wielkim Finale wręczonych zostało 5 Kluczy do Polskiej Spiżarni. Nagroda ta jest przyznawana osobom lub organizacjom, które mają wyjątkowe zasługi w promowaniu i wspieraniu działań związanych z produktami tradycyjnymi, regionalnymi i lokalnymi.

Od początku trwania konkursu województwo podlaskie zdobyło 42 "Perły" oraz 4 "Klucze do Polskiej Spiżarni".

Przedsięwzięcie jest koordynowane przez Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego.

(Dep. Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP)

facebook