Dodana: 15 kwiecień 2019 17:28

Zmodyfikowana: 15 kwiecień 2019 17:28

Gotuj z klasą – w Suwałkach

Elżbieta Jakubowska i Roksana Kowalczyk to zwyciężczynie szkolnego etapu wojewódzkiego konkursu „Gotuj z klasą”. Tym razem do konkursu stanęły trzy drużyny z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach.

Ilustracja do artykułu IMG_3119.jpg

Uczestnicy szkolnego etapu mieli wysoko zawieszoną poprzeczkę. To uczniowie ich szkoły w ub. roku zostali laureatami finału konkursu „Gotuj z klasą” organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego. Hubert Sylwisty, Kacper Bejlik zajęli II miejsce w konkursie i obaj odbyli staż w warszawskiej restauracji mistrza kuchni Karola Okrasy.

W tym roku kolejni uczniowie przystąpili do konkursu. Oceniała ich komisja w składzie: Aleksandra Kmiecik – dyrektor Hotelu Akwilon w Suwałkach, Jolanta Nikścin - dyrektor szkoły, Arletta Małgorzata Brzezińska - zastępca dyrektora szkoły i przedstawiciel organizatora - Iwona Krzyżanowska, zastępca dyrektora departamentu rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP.

Jury oceniało zarówno walory smakowe przygotowanych potraw, umiejętności organizacyjne i współpracę zespołową drużyn a także estetykę podanych potraw. Wygrały uczennice klasy II Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych  - Elżbieta Jakubowska i Roksana Kowalczyk

 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach to szkoła prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Szkoła kształci w czteroletnim technikum na kierunkach:

  1. Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych –absolwent tego kierunku może znaleźć zatrudnienie m.in. w hotelach, restauracjach lub samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.
  2. Technik Architektury Krajobrazu – uczniowie zdobywają widzę w zakresie opracowywania projektów obiektów terenów zielonych, urządzania i pielęgnacji zieleni, a także obsługi i prowadzenia ciągników rolniczych w zakresie niezbędnym do uzyskania prawa jazdy kat. T.
  3. Technik Agrobiznesu – uczniowie uczą się opracowywania biznesplanów, prowadzenia dokumentacji dotyczącej przedsiębiorstwa produkcyjnego, usługowego, handlowego w sferze agrobiznesu, stosowania metod marketingowych.
  4. Technik Rolnik – uczniowie zdobywają tytuł zawodowy technika w kwalifikacjach: prowadzenie produkcji rolniczej, organizacja i nadzór produkcji rolniczej. Technikum to przygotowuje do pracy w rolnych przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych, urzędach i instytucjach służby rolnej, a także umożliwia prowadzenie gospodarstwa rolnego oraz prowadzenie działalności gospodarczej (gospodarstwa agroturystyczne, ekologiczne, ogrodnicze itp.).

 W 2018 r. szkoła otworzyła  dwa nowe kierunki : technik weterynarii oraz technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki. W zespole szkół jest również możliwość kształcenia się w branżowej Szkole I Stopnia:

  1. Zawód - Kucharz;
  2. Zawód - Mechanik-Operator Pojazdów i Maszyn Rolniczych.

Uczniowie uczestniczą w wycieczkach dydaktycznych do zakładów gastronomicznych i biorą udział w targach żywności. Praktyki zawodowe odbywają w najlepszych hotelach, restauracjach, zakładach pracy. „Rolnicy” podczas zajęć praktycznych uczniowie wyjeżdżają na zajęcia terenowe do najlepszych gospodarstw w regionie. Szkoła organizuje kursy, w czasie których pod okiem najlepszych specjalistów umiejętności uczniów nagradzane są certyfikatem. Szkoła współpracuje z różnymi instytucjami, m.in. Ośrodkiem Doskonalenia Rolniczego, Agencją Rynku Rolnego, Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, instytutami naukowymi i zakładami doświadczalnymi.

ZSCKR w Suwałkach umożliwia także zdobycie dodatkowych kwalifikacji. Organizuje kursy kelnerskie, barmańskie, kurs baristy, kurs na opryskiwacz, sieczkarnię, kombajn zbożowy, wózki widłowe, kurs obsługi kasy fiskalnej oraz piły łańcuchowej i kosy spalinowej.

na podst. mat. org/art

facebook