Dodana: 9 styczeń 2018 11:50

Zmodyfikowana: 10 styczeń 2018 15:21

Gotuj z klasą. Uczniowie w wielkim konkursie o smakach Podlasia

Gotują, przygotowują i smakują, a to wszystko z klasą. W Podlaskiem trwa wielki konkurs uczniów szkół rolniczych o profilu gastronomicznym. W sumie od 15 grudnia do 18 stycznia w szranki kulinarne stanęło i stanie kilkudziesięciu uczniów z 12 szkół w naszym regionie.

Ilustracja do artykułu glowne.JPG

Organizatorem konkursu jest Marszałek Województwa Podlaskiego, koordynatorem konkursu jest Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP.

Pierwszy konkurs odbył się 15 grudnia w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Mońkach, kolejne zaś: 3 stycznia w Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie; 4 stycznia w Zespole Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Ostrożanach; 5 stycznia w Zespole Szkół w Niećkowie; 9 stycznia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach. W najbliższych dniach konkursy odbędą się także: 10 stycznia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach; 11 stycznia - Centrum Kształcenia Zawodowego w Wysokiem Mazowieckiem; 12 stycznia - Zespole Szkół Rolniczych w Sokółce; 15 stycznia - Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce; 16 stycznia - Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży, 17 stycznia – Zespole Szkół Nr 4 im. Ziemi Podlaskiej w Bielsku Podlaskim i 18 stycznia w Zespole Szkół w Wojewodzinie.

Konkurs odbywa się w dwóch etapach: szkolnym i wojewódzkim. Do etapu wojewódzkiego przejdzie dwuosobowy zespół z każdej ze szkół. W eliminacjach biorące udział w rywalizacji zespoły mają za zadanie przygotować menu konkursowe składające się z trzech dań: zupy lub przystawki, dania głównego i deseru. Dania te przygotowane być muszą z wykorzystaniem produktów związanych z regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych. Już na etapie wojewódzkim każdy z zespołów będzie miał 40 minut na wydanie dań konkursowych (dla członków Kapituły i 1 na stół prezentacyjny). Członkowie Kapituły oceniają dania pod trzema względami: walory smakowe, wygląd potrawy oraz pod kątem związku dania i wykorzystanych półproduktów z naszym regionem i tradycjami.

Co ważne, w etapie wojewódzkim uczniowie prezentować będą dania, które przygotowali na etapie szkolnym.

Finał wojewódzki odbędzie się w marcu tego roku. Kapituła Wojewódzka podczas konkursu w finale przyzna I nagrodę zespołowi, który odbędzie staż/praktykę w restauracji prowadzonej przez kucharza uznanego w środowisku gastronomicznym.

(mk)

facebook