Dodana: 11 styczeń 2018 14:49

Zmodyfikowana: 11 styczeń 2018 14:49

Gotuj z klasą. Poznaliśmy zwycięski duet młodych kucharzy z Wysokiego Mazowieckiego

Uczniowie II klasy Szczepan Krajewski i Jacek Świętkowski z Centrum Kształcenia Zawodowego w Wysokiem Mazowieckiem zwyciężyli w czwartek 11 stycznia w szkolnych eliminacjach konkursu „Gotuj z klasą”. Organizatorem konkursu jest Marszałek Województwa Podlaskiego, koordynatorem konkursu jest Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich UMWP.

Ilustracja do artykułu glowne.jpg

W Wysokiem Mazowieckiem w szranki stanęło sześciu młodych adeptów sztuki gastronomicznej: cztery dziewczyny i dwóch chłopaków. Ich pracy i zmaganiom przyglądał się Jerzy Leszczyński, Marszałek Województwa Podlaskiego.

- Bardzo wam dziękuję za to, że wzięliście udział w konkursie. Wygrać wprawdzie może tylko jeden zespół, jednak wam wszystkim życzę byście nie ustawali w rozwijaniu swoich pasji i dążyli do spełnienia marzeń – życzył młodym kucharzom Jerzy Leszczyński.

Przypomnijmy, że w Podlaskiem trwa wielki konkurs uczniów szkół rolniczych o profilu gastronomicznym. W sumie od 15 grudnia do 18 stycznia w szranki kulinarne stanęło i stanie kilkudziesięciu uczniów z 12 szkół w naszym regionie.

Pierwszy konkurs odbył się 15 grudnia w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Mońkach, kolejne zaś: 3 stycznia w Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie; 4 stycznia w Zespole Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Ostrożanach; 5 stycznia w Zespole Szkół w Niećkowie; 9 stycznia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach; 10 stycznia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach; 11 stycznia - Centrum Kształcenia Zawodowego w Wysokiem Mazowieckiem. W najbliższych dniach konkursy odbędą się także: 12 stycznia - Zespole Szkół Rolniczych w Sokółce; 15 stycznia - Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce; 16 stycznia - Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży, 17 stycznia – Zespole Szkół Nr 4 im. Ziemi Podlaskiej w Bielsku Podlaskim i 18 stycznia w Zespole Szkół w Wojewodzinie.

Konkurs odbywa się w dwóch etapach: szkolnym i wojewódzkim. Do etapu wojewódzkiego przejdzie dwuosobowy zespół z każdej ze szkół. W eliminacjach biorące udział w rywalizacji zespoły mają za zadanie przygotować menu konkursowe składające się z trzech dań: zupy lub przystawki, dania głównego i deseru. Dania te przygotowane być muszą z wykorzystaniem produktów związanych z regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych.

Co ważne, w etapie wojewódzkim uczniowie prezentować będą dania, które przygotowali na etapie szkolnym.

(opr.mk)

facebook