Dodana: 19 styczeń 2018 10:56

Zmodyfikowana: 19 styczeń 2018 11:00

„Gotowanie z klasą” w Wojewodzinie

Katarzyna Wróblewska i Paulina Zyskowska to laureatki ostatniego konkursu w eliminacjach szkolnych „Gotowania z klasą”. Tym razem rywalizowali młodzi kucharze z Zespołu Szkół w Wojewodzinie. Przypomnijmy, że od 15 grudnia do 18 stycznia w Podlaskiem odbywał się wielki konkurs uczniów szkół rolniczych o profilu gastronomicznym. W kulinarne szranki stanęło kilkadziesiąt osób z dwunastu szkół w naszym regionie. Teraz przed laureatami eliminacji szkolnych kolejne wyzwanie: etap wojewódzki.

Ilustracja do artykułu DSCN5019.JPG

Pierwszy konkurs odbył się 15 grudnia w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Mońkach, kolejne zaś: 3 stycznia w Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie; 4 stycznia w Zespole Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Ostrożanach; 5 stycznia w Zespole Szkół w Niećkowie; 9 stycznia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach; 10 stycznia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach; 11 stycznia - Centrum Kształcenia Zawodowego w Wysokiem Mazowieckiem; 12 stycznia - Zespole Szkół Rolniczych w Sokółce; 15 stycznia - Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce; 16 stycznia - Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży, 17 stycznia – Zespole Szkół Nr 4 im. Ziemi Podlaskiej w Bielsku Podlaskim.

 

 

Konkurs odbywa się w dwóch etapach: szkolnym i wojewódzkim. Do etapu wojewódzkiego przejdzie dwuosobowy zespół z każdej ze szkół. W eliminacjach biorące udział w rywalizacji zespoły mają za zadanie przygotować menu konkursowe składające się z trzech dań: zupy lub przystawki, dania głównego i deseru. Dania te przygotowane być muszą z wykorzystaniem produktów związanych z regionem, powszechnie znanych i rozpoznawalnych.

 

W etapie wojewódzkim uczniowie prezentować będą dania, które przygotowali na etapie szkolnym.

ak/mk

facebook